Vzťah so starším mužom. Áno alebo nie?

Mať staršieho partnera dnes už nie je také nezvyčajné ako kedysi. Stále však medzi ľuďmi koluje fáma, že žena si vzťahom so starším partnerom kompenzuje zlý alebo chýbajúci vzťah so svojim otcom. Navyše, vzťah s veľkým vekovým rozdielom je odsúdený na zánik. Je to naozaj tak?

14.07.2011 13:16
Vzťah so starším mužom. Áno alebo nie? Foto:
Vzťah so starším mužom. Áno alebo nie?
debata

Spýtali sme sa vás, či máte problémy vo vzťahu so svojim od niekoľko rokov starším partnerom:

Anna Kubíčková (40)
Moja sestra si zobrala muža o 20 rokov staršieho od nej. Ona mala sladkých dvadsať a on už bol pán v stredných rokoch. Imponovalo jej na ňom, že je rozumný, vzdelaný, dobre vyzerajúci muž. Samozrejme, nemusela sa s ním vláčiť po prenajatých garsónkach, lebo jej manžel mal už vyriešené vlastné bývanie. Všetko bolo v najlepšom poriadku, kým boli deti malé. Keď odrástli, sestra sa tešila, že si konečne môžu s manželom užívať, chodiť na dovolenky či stretávať sa častejšie s priateľmi. Jej 65 ročný manžel však mal úplne inú predstavu o spoločnom živote. Najradšej sedel doma, čítal noviny či pozeral televíziu. Začínalo ho bolieť kĺby a prestal mať záujem o spoločenský život. Rozviedli sa po 25 rokoch manželstva.

Silvia Macháčková (30)
Mám tridsať rokov a dve deti z predchádzajúceho manželstva. S mojím bývalým manželom sme vrstovníci, a tak som si myslela, že medzi nami nebudú žiadne problémy prameniace z vekového rozdielu. Chyba! Napriek tomu, že sme boli rovnako starí, mali sme rozdielny pohľad na život. On sa chcel zabávať, užívať si s kamarátmi a deti bral ako spestrenie života. Žiadna zodpovednosť. Naopak, ja som bola vyslovene rodinný typ a vysedávanie v bare s partiou kamarátov, kým mi mama u nás doma stráži deti sa mi zdalo zbytočné. Rozviedli sme sa a ja som si po čase našla priateľa, ktorý má 56 rokov. A to je úplne iný život ako s bývalým manželom. S priateľom, i keď je starší, si vynikajúco rozumieme. Výborne vychádza aj s mojimi dvomi synmi. A keďže je vrstovník s mojimi rodičmi, našli v ňom kamaráta i oni.

Hana (34)
Musím priznať, že u mňa platilo to, že som si vzťahom so svojim priateľom kompenzovala to, že moji rodičia sa rozviedli, keď som bola ešte veľmi malá. Prirodzene, otcovský vzor mi akosi chýbal, keďže ten môj biologický sa o mňa veľmi nezaujímal. Keď som mala 19 rokov, našla som si priateľa, ktorý bol od mňa starší o dvadsať rokov. Veľmi sa mi jeho záujem o mňa páčil. Staral sa, aby mi nič nechýbalo. Pýtal sa či som dosť jedla, pila a či mi nie je zima. Cítila som sa naozaj božsky. Až do chvíle, kým mi začalo byť jasné, že toho muža beriem skôr ako otca, vychovávateľa, múdreho staršieho brata.....Všetko, len nie partnera. Jednoducho, nemilovala som ho. Po piatich rokoch sme sa rozišli a ja som si našla muža, ktorý je starší iba o jeden rok. A funguje to naozaj výborne.

Text: -maj- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...