Trápi ma vzťah s mamou aj babkou

PSYCHOPORADŇA MAXIMA E. MATKINA: Ak si opatrná vo vzťahoch s mužmi, pretože tvoje skúsenosti s mamou a babkou sú frustrujúce, tak je dobré, aby si si zapamätala, že vzťahy s mužmi fungujú na iných princípoch než vzťahy medzi generáciami.

17.02.2013 11:48
Maxim E. Matkin radí: Trápi ma vzťah s mamou aj... Foto:
Maxim E. Matkin radí: Trápi ma vzťah s mamou aj babkou
debata

//Dobrý deň, poradňa. Trápi ma vzťah s mojou matkou a babkou. Som slobodná, bezdetná. Sme tri ženy v jednej domácnosti a sústavne sú medzi nami hádky. Dokonca v poslednej dobe sa to ešte viac stupňuje a privádza ma to do zúfalstva. Babka má 78, matka 59. Babka je penzistka a vždy sa porovnáva so mnou. Asi takto: „Ja v tvojom veku som mala už dve deti a zostala som vdova a ty máš život bez starostí. No, pozri, máme rovnaké postavy, môžeš si obliecť aj moju vetrovku.“ Veľmi tomu nerozumiem, či je to správne a má to tak byť? Cítim, že sa sociálne vzďaľujem svojej vekovej kategórii. Matka robí to isté a ešte aj problémy, s ktorými sa jej zverím, rozpráva s humorom na pracovisku, či sú to ženské problémy alebo bežné. Viem to, lebo raz sa jej kolegyňa preriekla. Cítim, že ma  vyvádzajú z miery, a to sme rodina. Neviem si k nim nájsť cestu, ale ani si zariadiť vlastný život, lebo zo vzťahov po takýchto skúsenostiach mám len zimomriavky. Vždy mi opakujú, že som konfliktný typ a tak ma prezentujú na verejnosti „ona sa rada vadí, berte ju s rezervou“. Podkopáva to aj moju autoritu v práci a mojim kolegom som na smiech.
//Ema, 32

Odstrihni sa. Nie celkom, ale dosť. Je to tvoja mama a tvoja babka, iné nemáš a mať nebudeš, tak urob všetko pre to, aby boli vaše vzťahy čo najlepšie. To znamená, že potrebuješ priestor, čas a ľudí, ktoré budú len tvoje a nie aj ich. Môžeš sa odsťahovať? Ak áno, urob to. Aj garsónka, ktorá bude iba tvoja, bude viac než spoločný trojposchodový barak, kde si navzájom leziete na nervy. Ak sa nemôžeš odsťahovať, oddeľuj sa v ďalších kategóriách – tráv čas mimo domu a bez mamy a babky. Stretávaj sa so svojimi rovesníkmi, pracuj na vzťahoch s ľuďmi, ktorí sú ti vekovo bližšie a ktorí nemajú potrebu ťa ponižovať a privádzať do rozpakov. Dôležité však je, aby si si uvedomila, že nie tvoja mama a babka ťa vzďaľujú tvojej vekovej kategórii, ale robíš to ty, to ty sa vzďaľuješ. Mama s babkou robia to, čo im dovolíš, aby ti robili a robia to s presvedčením, že sa to môže a že robia pre teba to najlepšie. Ty musíš určiť hranice. Tráviť čas mimo nich, zdôverovať sa kamarátkam, na poznámku o vetrovke sa zasmiať a povedať, že si ju určite niekedy požičiaš a na to, čo rozpráva matka svojim kolegyniam zvysoka kašlať. Nech si tvoja mama hovorí čo chce, jej kolegyne nie sú tvoje kolegyne (teda aspoň dúfam), nie sú to tvoje kamarátky a tvoja sebaúcta predsa nemôže byť odvodená od toho, čo si o tebe na základe matkiných referencií myslí pani, čo má v kancelárii stôl pri okne. Iba že by to bola tvoja nádejná svokra (čo tiež dúfam že nie je). A dostávame sa k téme vzťahov. Ak si opatrná vo vzťahoch s mužmi, pretože tvoje skúsenosti s mamou a babkou sú frustrujúce, tak je dobré, aby si si zapamätala, že vzťahy s mužmi fungujú na iných princípoch než vzťahy medzi generáciami. Začínaš v nich od začiatku, na novo, vyberáte si jeden druhého, do toho vzťahu sa nerodíš, ale rozhoduješ sa preň. Vo vzťahu s mužom ste, lebo chcete, lebo sa jeden druhému páčite, vyjednávate a na začiatku vás nespájajú žiadne majetkové ani zvykové väzby, len zamilovanosť. Mama ani babka sa nezmenia, musíš sa zmeniť ty a upraviť podmienky vášho spolužitia, aby sa ti ľahšie dýchalo. Pre začiatok urob dve veci: 1. nájdi si voľnočasovú aktivitu, ktorá ťa vždy priťahovala, je jedno, či to bude keramika, zumba alebo kurz čínštiny, a začni sa jej aspoň raz týždenne venovať (bez mamy a babky, mimo domu). 2. Nájdi si psychologickú poradňu a choď sa tam vyrozprávať, myslím, že spolu s odborníkom môžeš prísť na to, prečo si sa dostala až sem a ako sa čo najmenej bolestne dostať von. Pretože mamy, babky a dcéry by sa predsa mali mať rady takým druhom lásky, ktorý robí život krajším a nie ho farbí do skľučujúcich farieb.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk alebo list na adresu redakcie na meno Maxim E. Matkin. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

Text: Maxim E. Matkin pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

 
debata chyba

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...