Neprehliadnite! Na čo všetko si dať pozor pred odletom na rodinnú dovolenku?

Cestujúci si majú dať pozor aj na správnu veľkosť a hmotnosť batožiny. Na čo ešte?

08.06.2023 12:00
letisko, lietanie, letisko, cestovanie,... Foto:
Odlietate na dovolenku?
debata

„Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť aj niekoľko mesiacov po prílete do krajiny,“ upozornila PR špecialistka letiska Veronika Tóthová. Prísť o zaplatenú dovolenku môže podľa nej cestujúci aj pre neplatný cestovný doklad.

Netherlands Royals Čítajte viac Kráľovský pár si sype popol na hlavu! Dovolenka v Grécku rozčúlila Holanďanov

„Odporúčame skontrolovať si platné cestovné doklady a vstupné dokumenty do cieľovej destinácie,“ doplnila. Podotkla, že skontrolovať doklady by mali aj rodičia svojím deťom. Zároveň pri ceste do Veľkej Británie je potrebný pas, keďže už nie je členom Európskej únie.

Cestujúci si majú dať pozor aj na správnu veľkosť a hmotnosť batožiny. „Nedodržanie povolenej hmotnosti a veľkosti batožiny je leteckými dopravcami striktne spoplatnené,“ upozornila. Potrebné je tiež si správne zabaliť príručnú batožinu.

298635475 Čítajte viac Čarovné dovolenkové miesto Williama a Kate! Zábery z ich ostrovčeka snov si pozrite

„Je povolené zobrať si tekutiny, gély alebo krémy do 100 mililitrov. Treba si dať pozor, či nemáte v príručnej batožine zabalený niektorý zo zakázaných predmetov,“ ozrejmila Tóthová. Ide napríklad o nôž či horľavinu a hračkárske napodobeniny pištolí.

Cestujúcim odporúča byť na letisku minimálne dve hodiny pred odletom a po príchode ísť hneď na check-in. „Po registrácii odporúčame ísť rovno na bezpečnostnú a pasovú kontrolu,“ doplnila s tým, že je potrebné sledovať obrazovky s informáciami o otvorení východov. Podľa jej slov je potrebné po otvorení ísť rovno na nástup, keďže sa brány môžu zavrieť už 30 minút pred odletom.

Počas dňa sa na letisku uskutočňuje naraz niekoľko odletov. „Cestujúci tak musí sledovať nielen destináciu, do ktorej letí, ale aj číslo linky, číslo nástupnej brány a presný čas odletu,“ podotkla. Tiež odporučila opatrnosť pri konzumácii alkoholu, keďže väčšina leteckých spoločností má nulovú toleranciu alkoholu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #rodinná dovolenka

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...