Lepší život pre každého alebo... keď dieťa učí jazyk opatrovateľka z Južnej Ameriky

Petru Ficovú poznajú mnohí Slováci najmä ako dvornú fotografku celebrít.

15.02.2023 00:00
Petra Ficová Foto:
Fotografka Petra Ficová je trojnásobná mama a hovorí, že si nevie predstaviť vo svojej pozícii a zamestnaní, že by to zvládla bez pomoci opatrovateľky.
debata

Pravidelne pred jej objektívom stojí Dominika Cibulková či Dara Rolins, ale aj mnohí ďalší. Menej ľudí už možno vie, že trojnásobná mama je tiež zakladateľkou agentúry s opatrovateľkami, ktoré prichádzajú na Slovensko predovšetkým z krajín Južnej Ameriky a starajú sa o deti v rodinách s tým, že s nimi komunikujú len v cudzom jazyku. V španielčine.

Deti sa jazyky učia rýchlo

„Idea sa zrodila z môjho stavu materstva – teda pred pár rokmi, keď som sa prvýkrát stala mamou. Už v čase, keď som bola tehotná, som rozmýšľala nad tým, že by som chcela opatrovateľku pre moje deti v zahraničnom jazyku. Sama hovorím angličtinou, ale takou zo strednej školy. Dohovorím sa, ale nie je to určite angličtina bezchybná. Takže bol môj sen, aby moje deti boli na tom lepšie a plus si myslím, že budúca generácia skrátka bude musieť ovládať jazyky,“ uviedla pre Pravdu Ficová. O svojej túžbe hovorila s mnohými kamarátkami, po pár mesiacoch sa jej podarilo nájsť zahraničnú študentku, pomohol Facebook a inzeráty na sociálnej sieti.

Dcérky fotografky Petry Ficovej  s ich prvou...
Mabel Diazová so svojím vlastným synom, ktorému...
+6Fotografka Petra Ficová (vpravo) zamestnáva ui...

„Moja opatrovateľka bola z Brazílie, angličtinu nemala až takú dobrú, ale zato mala perfektnú španielčinu, keďže študovala medicínu v Buenos Aires. Poprosila som ju teda, aby na moje dieťa hovorila španielsky a dnes to považujem za ten najlepší scenár. Angličtinu už dnešné deti majú naozaj hocikde, úroveň jej výučby je dnes aj na Slovensku na dobrej úrovni a dá sa učiť v rôznych inštitúciách, od jaslí cez škôlky až po rôzne hravé kurzy. Pridať ďalší jazyk je však podľa mňa ideálne práve prostredníctvom opatrovateľky,“ vysvetlila Ficová, ktorej najstaršia dcérka sa vo veku šesť rokov dohovorí troma jazykmi.

Ak systém chýba, treba ho vytvoriť

Hoci sa známej fotografke podarilo nájsť opatrovateľku, ktorá sa o jej najstaršiu dcérku starala päť rokov a s ktorou sú dodnes kamarátky, uvedomila si, že nájsť niekoho cez Facebook bola vlastne tak trochu vec šťastnej náhody. „Asi som si to nejako podvedome privolala. Ale zároveň mi došlo, že tu na to nie je žiadna agentúra, žiaden systém, ktorý by pomohol mamičke, rodičom ako som bola ja,“ pokračovala známa fotografka.

zväčšiť Fotografka Petra Ficová (vpravo) zamestnáva ui... Foto: archív Petry Ficovej
Petra Ficová Fotografka Petra Ficová (vpravo) zamestnáva ui seba doma momentálne opatrovateľku z Ekvádoru.

V hlave sa jej v tom čase začal rodiť nápad, aby situáciu nejako zmenila a zhodou okolností jej pomohla práve jej bývalá opatrovateľka, s ktorou spoločne založili agentúru. Rozhodli sa pre prácu s opatrovateľkami v španielskom jazyku. Dôvodom bol dopyt, ktorý Petra vnímala vo svojom širšom, ale aj najbližšom okolí – mnoho mamičiek motivovala jej vlastná skúsenosť. „Dnes, po bezmála dvoch rokoch fungovania agentúry už môžem povedať, že sme úplne inde ako sme boli na začiatku. V začiatkoch sme na všetkom robili len my dve, budovali sme si systém, zdroje – dnes máme tím v Bratislave, tím v Prahe, máme kancelárie v Bogote v Kolumbii, kde sa hovorí po španielsky, v Brazílii, kde sa hovorí portugalsky a tiež na Mauríciuse. Som hrdá, keďže sme vytvorili systém, ktorý tu fakt neexistoval,“ vysvetlila pre Pravdu Ficová, ktorá už zabezpečila opatrovateľku v cudzom jazyku napríklad aj pre kamarátku Moniku Beňovú či rodine s piatimi deťmi.

Deti v hlavnej úlohe

Dievčatá a ženy, s ktorými Ficovej agentúra pracuje, prichádzajú zo spomenutých krajín po dôslednom pohovore priamo na mieste. Niektoré už na Slovensku sú – napríklad ako študentky alebo ako partnerky muža, ktorý sem prišiel za prácou. Všetky však prechádzajú osobným pohovorom a následne absolvujú dôležité kurzy a školenia, aby mohli nastúpiť do rodiny.

Princezná Charlene z Monaka Čítajte viac Moja rodina je moja skala, vyznala sa princezná Charlene! Takto otvorene o súkromí ešte nehovorila

Jednou zo žien, ktorá pricestovala na Slovensko za prácou opatrovateľky, je aj Mabel Diazová z Kolumbie. Stará sa o tri deti a učí ich španielsky jazyk.Vo voľnom čase sa ešte venuje výučbe prostredníctvom online kurzov pre záujemcov v Európe aj USA. Hlavnou motiváciou pre Mabel bolo zabezpečiť lepšiu budúcnosť a možnosti na štúdium vlastnému synovi. „V Kolumbii je ťažké získať viac príležitostí na skvelú prácu, ktorá je dobre platená. Chcem, aby môj syn študoval v inej krajine, aby mal v živote viac možností,“ zdôverila sa pre Pravdu Mabel Diaz, ktorá priznala, že odísť od syna z jej rodnej Kolumbie bola pre ňu veľmi ťažká vec. Zároveň však dodáva, že práve to je cesta, ako mu môže pomôcť zmeniť život.

Viac úsmevov, všetci spokojní

Slovenskú rodinu si Mabel nevie vynachváliť. „Sú veľmi milí, ale stále sa ešte máme v čom spoznávať,“ vysvetlila. Profesiu opatrovateľky vníma ako veľmi zodpovedné povolanie. „Musíte byť profesionálni, pokojní a zvládať rôzne situácie, ktoré sa môžu vyskytnúť. Myslím si, že do všetkého, čo robíme, by sme mali dať naše maximum, preto je dôležitá skvelá komunikácia s rodinou a schopnosť veci vypozorovať, aby ste ich potom dokázali aplikovať do svojej práce a robili si ju čo najlepšie,“ uviedla tiež Mabel, ktorej vraj na Slovensku najviac chýba kolumbijské jedlo. Na krajinu sa však pozerá zatiaľ s veľmi pozitívnym hodnotením. „Vaša krajina sa mi zdá veľmi dobre zorganizovaná, neustále sa rozvíjajúca. Možno Slováci by mohli byť trošku viac usmiati – to mi v porovnaní s mojím rodiskom chýba – Kolumbijci sa veľa usmievajú,“ komentovala tiež Mabel Diaz.

zväčšiť Mabel Diazová so svojím vlastným synom, ktorému... Foto: archív Mabel Diazovej
Mabel Diaz Mabel Diazová so svojím vlastným synom, ktorému chce zabezpečiť lepšiu budúcnosť a finančné podmienky na štúdium.

Petra Ficová zdôraznila, že práve spokojnosť na všetkých stranách, je filozofiou jej projektu. „Naším cieľom je, aby sa zlepšil život každému. Na prvom mieste je dieťa, ktoré dostane k sebe človeka, ktorý sa mu aktívne venuje, ktorý ho miluje, dáva mu lásku, opateru a zároveň aj učí cudzí jazyk. Spokojná je aj rodina – s pomocou opatrovateľky je mama odbremenená od 24-hodinovej šichty pri deťoch. A šťastná by mala byť aj opatrovateľka. Mnohé dievčatá prichádzajú za lepším životom do Európy. Ony zo seba dávajú to najlepšie, aby si prácu udržali – rodina im za to zaplatí víza, dáva im mesačný plat, plus majú ubytovanie. Všetky hovoria, že sa im život obrátil o 180 stupňov,“ komentovala Ficová, ktorá s plánmi a snívaním neprestáva. Za výzvu považuje rozšíriť služby cudzojazyčných opatrovateliek o ženy, ktoré budú deti učiť portugalsky, čínsky alebo rusky. „To je však hudba budúcnosti, zatiaľ sú to len méty, na ktoré sa pozerám z diaľky,“ uzatvorila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #láska #rodina #cudzí jazyk #Petra Ficová #Južná Amerika

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...