Opäť treba vyberať školskú tašku! Rodičia, overte si aj jej hmotnosť, je to dôležité

Rodičia majú výberu školskej tašky venovať veľkú pozornosť. Jej nevhodný výber a spôsob nosenia môže deťom spôsobiť zdravotné ťažkosti.

29.08.2022 11:00
Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Foto:
Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh.
debata

Upozornila na vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Čítajte viac Nákup výbavy pre školáka sa blíži! Tipy odborníka, ako ušetriť aj pri rekordnom zdražovaní

Odborníčka odporúča hmotnosť školskej aktovky prispôsobiť podľa ročníkov základnej školy. U prvákov a druhákov je to dva a pol kilogramu, u tretiakov a štvrtákov môže mať školská taška o jeden kilogram viac. Žiakom piateho a šiesteho ročníka sa odporúča nosiť tašku do štyri a pol kilogramu a siedmakom až deviatakom do päť kíl.

„Tieto hodnoty zhruba zodpovedajú desiatim percentám hmotnosti dieťaťa daného veku. Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, čo ich dieťa nosí v školskej aktovke, či sa tam nenachádzajú zbytočnosti, ktorými si preťažuje hmotnosť tašky,“ upozornila Hamade. Nadmerná záťaž môže podľa jej slov viesť k riziku chybného držania tela až k rozvoju skoliózy.

„Z hygienického hľadiska je najdôležitejšie, z akého materiálu je taška vyrobená. Pri kúpe je potrebné overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov,“ povedala Hamade. Optimálnym materiálom je ľahká textília a potrebné je dbať na správne nastavenie dĺžky popruhov. Okrem toho treba dohliadať aj na to, aby dieťa nosilo tašku na oboch pleciach.

Video

VIDEO: Vysokoškolská pedagogička Silvia Majerčáková-Albertová a psychologička Michaela Sokoliová v relácii Ide o nás hovoria o tom, že psychická pohoda je pre štúdium nevyhnutná. Ako poznať a riešiť problémy súvisiace so školou? Pozrite si video!

debata chyba
Viac na túto tému: #školská taška

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...