Nákup výbavy pre školáka sa blíži! Tipy odborníka, ako ušetriť aj pri rekordnom zdražovaní

Najdrahšími položkami z nákupného zoznamu sú každoročne školská taška, prezuvky, tepláková súprava, kufrík na výtvarnú výchovu a úbor.

12.08.2022 09:00
Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Foto:
Ide sa do školy! Všetko treba pripraviť vopred.
debata

Rekordná inflácia zasahuje do všetkých oblastí finančného života a nevyhne sa ani nástupu do školy. Náklady na základnú výbavu prváka v tomto roku narástli o 13 %, teda približne o 24 eur. Pri nákupe školských pomôcok treba počítať so sumou od 200 eur vyššie, ako vyplýva z každoročného porovnaia PARTNERS GROUP SK.

rodina, rodinné prídavky, peniaze, životné minimum Čítajte viac Vysoká inflácia ničí úspory. Ako pred ňou ochrániť peniaze?

Najdrahšími položkami z nákupného zoznamu sú každoročne školská taška, prezuvky, tepláková súprava, kufrík na výtvarnú výchovu a úbor. "Pri týchto položkách odporúčam nákup v predstihu, najmä pre navyšovanie cien obchodníkmi s príchodom školského roka,“ radí Lukáš Nemergut, odborník na osobné financie z PARTNERS GROUP SK. Zároveň prináša aj ďalšie odporúčania, ako sa na nástup do školy finančne pripraviť, kde hľadať voľné peniaze a s akými nákladmi treba určite počítať.

dieťa, strava, zdravá strava, tanier, zelenina Čítajte viac Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?

Značnú úsporu prinesie porovnanie cien školských potrieb na internete alebo využitie inzertných portálov – bazárov, kde sa dajú kúpiť nepoškodené položky, prípadne aj celé sety vo veľmi dobrom stave a za oveľa výhodnejšie ceny ako v bežných obchodoch. Tie už od konca júla reklamujú akciové ceny práve pri školských pomôckach. Podľa odborníka však treba pri akciových ponukách spozornieť: „Nemusia byť až také výhodné, navyše pri nich hrozí emocionálne nakupovanie, pri ktorom nakúpime v akcii aj tovar, ktorý nevyhnutne nepotrebujeme. Zároveň by som sa snažil vyhnúť ‚trendy‘ položkám, teda značkovým veciam a moderným detským motívom, ako sú superhrdinovia či obľúbené animované postavičky, pri ktorých ceny rapídne narastajú a sú naozaj len sezónne. U detí dochádza veľmi rýchlo k zmene preferencií a položky skončia odložené v skrini bez ďalšieho využitia.“ Úsporu v rozpočte prinesie aj tzv. dedičstvo po staršom súrodencovi.

Počas školského roka treba myslieť aj na ďalšie výdavky spojené s krúžkami, výletmi a inými aktivitami popri škole. S akou rezervou majú rodičia počítať? "Výbava na štart do školy je len začiatkom nákladov, prvý rok spolu s krúžkami, so školským klubom detí, stravovaním, školskými výletmi môže vyjsť aj 600 eur, ak počítame s orientačnými sumami ako 350 eur na stravovanie, 30 eur na výlety, 100 eur na školskú družinu a krúžky približne 120 eur ročne. Ide skutočne len o orientačný odhad, keďže rozptyl nákladov je vysoký a rozlišujeme, či krúžky poskytuje škola alebo sú externé, aký je počet výletov v roku, stravovacia jednotka v jedálni a zohľadniť treba, samozrejme, aj región, v ktorom sa škola nachádza. Zaváži takisto, či školu spravuje obec alebo ide o súkromné zariadenie, v ktorom sa platí školné a je v ňom už aj zahrnutá výbava či iné položky, ale celková cena je vyššia,“ dodáva.

TIPY ODBORNÍKA: AKO SA NA ŠKOLÁKA FINANČNE PRIPRAVIŤ

  • 1. Pripravte si presný zoznam a naplánujte k nemu rozpočet.
  • 2. Počas roka robte v domácom rozpočte priebežne revíziu výdavkov. Nájdete nové miesta na úsporu a minimalizujete tak nevyhnutné výdavky.
  • 3. Vytvorte sporiaci účet, na ktorý budete mesačne odkladať rodinný prídavok na dieťa a daňový bonus na dieťa. Priebežné náklady na prváka môžete financovať z tohto účtu.
  • 4. Pri väčšom nákupe vždy porovnávajte ceny na internete a dôkladne zvažujte, či je daná položka naozaj nevyhnutná. Kontrola emócií pri nakupovaní totiž vytvára najvyššiu úsporu.

IDE O PENIAZE – Ako bojovať s infláciou

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #zdražovanie #výbava pre školáka

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....