Koľko ukrojí Veľká noc z rodinného rozpočtu? Ako prežiť sviatky bez finančného stresu?

Pri príprave na veľkonočné sviatky si siahneme do vrecka hlbšie. Okrem prudkého rastu cien potravín a energií výdavky navýši aj drahšia doprava, ale priplatíme si aj za reštauračné či ubytovacie služby.

01.04.2022 11:30
veľká noc, sviatky, stôl, rodina, priatelia Foto:
Veľkonočný stôl.
debata

Najdrahšou položkou sú už tradične potraviny a príprava veľkonočného stola, keď počas sviatkov počítame aj s rodinnými návštevami a doprajeme si viac ako počas bežných dní. "Pri nákupe potravín treba rátať minimálne so sumou 150 eur, no tam sa to nekončí. Do nákladov treba započítať aj zvýšené výdavky na prípravu jedál, veľké jarné upratovanie domácnosti, následnú tematickú dekoráciu a nakoniec aj výslužku pre šibačov,“ hovorí Zuzana Zábojníková, odborníčka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK.

dekor Čítajte viac Vajíčka aj zajace! Veľkonočné dekorácie sa pomaly pýtajú do vášho bytu, inšpirujte sa

Celkové náklady na prípravu tak veľmi ľahko presiahnu hranicu 200 eur, čo je približne tretina mesačného rodinného rozpočtu. Ide pritom o jednorazovú položku, ktorá je nad rámec bežných mesačných výdavkov. "Pre domácnosť je menej bolestivé odkladať si menšie sumy vopred ako vykryť celú sumu naraz a často aj na poslednú chvíľu. Dôležité je mať vopred pripravený nákupný zoznam potrebných položiek s približným vyčíslením nákladov, aby sme mali tieto výdavky pod kontrolou. Takisto je veľmi dôležité nenakupovať emočne, keď si robíme zbytočne veľké zásoby a potraviny po dátume spotreby vyhadzujeme,“ radí Zuzana Zábojníková.

Dekorácia na stôl, kraslice z pravých vajíčok,...
Utierky do kuchyne s motívom Veľkej noci,...
+8Dekorácia s motívom Veľkej noci, Bonami.sk

Mnohé rodiny vykrývajú zvýšené náklady z finančných rezerv. Aj tá má však podľa odborníčky svoje pravidlá. "Ak si požičiavame zo železnej rezervy, peniaze do nej musíme čo najskôr vrátiť,“ radí. Úlohou rezervy je chrániť domácnosť pri neočakávaných krízových scenároch, ako sú znížené príjmy v dôsledku PN alebo strata zamestnania. S väčšou spotrebou počas sviatkov, naopak, vieme počítať vopred, keďže ide o očakávaný vyšší výdavok. "Včasné plánovanie umožňuje hľadať lacnejšie alternatívy a znižovať tak finančnú záťaž. Ak mám rozpočet príliš napnutý a za potraviny zaplatím viac, pretože dražejú, náklady môžem znížiť napríklad pri cestovaní za rodinou a miesto vlastného auta zvážim využitie služieb autobusovej alebo železničnej dopravy, ktorá je cenovo podstatne dostupnejšia,“ dodáva.

AKO NA SVIATKY BEZ FINANČNÝCH STRESOV

  1. Naplánujte si, akú sumu môžete minúť (všetky výdavky spolu), a neprekročte ju.
  2. Spíšte si zoznam potravín a ďalších tovarov, ktoré chcete kúpiť.
  3. Kupujte len toľko, koľko miniete – nevyhadzujte potraviny.
  4. Porovnávajte ceny v obchodoch a nenakupujte na poslednú chvíľu.
  5. Pri platbe kartou na dlh (kreditná, povolené prečerpanie) si zistite bezúročné obdobie a snažte sa dlžnej sumy zbaviť v bezúročnom termíne.
  6. Včasne plánujte všetky očakávané výdavky.

Bude nám zima a budeme chodiť pešo? Ktoré ceny ešte porastú okrem energií a potravín? Budú to len energie a potraviny? Pozrite si reláciu IDE O PENIAZE – Vojna a peniaze

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Veľká noc #rodinné financie

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...