VIDEO: Ako hovoriť o vojne s deťmi, čo pomáha pri tínedžeroch a ako sa upokojíme sami?

Aj vy už niekoľko dní sledujete s napätím správy a snažíte sa zachytiť každú informáciu o vojnovom konflikte na Ukrajine? Hrozba vojny, stres, zmätenie či strach z neznámeho zasiahol svet dospelých, ale aj našich detí - menších, väčších, tínedžerov a mladých ľudí na prahu dospelosti.

01.03.2022 06:00
debata (1)
Video
VIDEO: Rozhovor so Zuzanou Juranekovou z OZ IPčko o dôležitých krokoch pri komunikácii o vojne s najmenšími, tínedžermi, ale aj o tom, ako by sme aktuálnu situáciu mali zvládnuť my sami.

V nejednej slovenskej domácnosti je to téma dňa. Rozhovory pri raňajkách či pri večeri, telefonáty s blízkymi, susedský pokec na chodbe a v neposlednom rade záplava informácií z médií. Do nášho života až príliš reálne odrazu vstúpila hrozba vojny. Mnohí rodičia sa tiež ocitli odrazu v situácii, keď musia dieťaťu odpovedať na otázky, ktoré by možno ešte pred týždňom vôbec nepoložilo.

Prídu vojaci aj ku nám? Prečo sa tí ľudia zabíjajú, kto je tam zlý a kto dobrý? U niektorých detí to pritom nemusí končiť otázkami a rozhovorom, môžu sa objaviť psychosomatické prejavy – bolesti hlavy, brucha, možno nočné mory. Staršie deti zase veľmi ťažko nesú stret ich ideálov, hodnôt s realitou, cítia sa sklamané, často podvedené. A aj preto je dobré vedieť, ako čo najlepšie v danej situácii postupovať.

Zuzana Juraneková z občianskeho združenia IPčko sa vrátila z hraníc Slovenska s Ukrajinou, kde s tímom psychológov intervenovali v náročnej krízovej situácii u utečencov z krajiny nášho východného suseda. Len pár hodín po návrate navštívila aj redakciu Pravdy, aby sa s nami zhovárala v špeciálnej epizóde relácie Ide o nás.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás na tému: Ako hovoriť s deťmi o vojne si vypočujte tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

O tom, ako aktuálnu situáciu zvládnuť, ako sa zhovárať s deťmi o hrozbe vojny, umieraní či záberoch streľby, ako jednať s tínedžermi či ako filtrovať prijímanie informácií a ako zo situácie vyťažiť to najpozitívnejšie – o tom všetkom sme sa zhovárali v špeciálnej epizóde relácie Ide o nás. Pozrieť si ju môžete ako videoreláciu vyššie, prípadne si ju vypočujte v podcastovej verzii.

Na Slovensku môžu záujemci využiť bezplatné krízové nonstop linky. Ide o Krízovú linku pomoci (0800 500 333) a Linku dôvery Nezábudka (0800 800 566).

dieťa, sirota, smútok Čítajte viac Psychologička: Deťom sa nemá klamať. Ani o vojne

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rozhovor #vojna #komunikácia #vojna na Ukrajine #Ide o nás

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...