5 super tipov, ako pomôcť vášmu dieťaťu zaspať

Uspať dieťa rýchlo, efektívne a bez odvrávania je výzva pre každú mamičku na svete. Nie vždy je to ideálne, no existujú spôsoby, ktoré proces zaspávania urýchlia. Dokonca bez toho, aby ste museli variť šálku mlieka s medom, alebo iné čudesné odvary.

25.01.2022 11:00
Spánok po učení - dieťa - Foto:
Pre dieťa je ešte dôležitejšie ako pre dospelého človeka, aby malo správne nastavené biologické hodiny.
debata

Každodenný rituál

Pre dieťa je ešte dôležitejšie ako pre dospelého človeka, aby malo správne nastavené biologické hodiny. To znamená chodiť spávať v rovnakú dobu a to najlepšie s príbehom a malým rituálom. To však nemusí byť len rozprávka alebo uspávanka na dobrú noc. Ideálne je, ak nastavíte dieťaťu rituál, ktoré ho krôčik po krôčiku vezme až do ríše snov. Stanovte si rutinu umývania zúbkov s príbehom, uspávanie hračiek, prípadne môžete pridať rôznorodé činnosti, ktoré dieťaťu naznačia, že sa blíži zaspávanie. A to nenásilne a hravo.

Hodina pokoja

Treba si uvedomiť, že detské telo pracuje približne rovnako ako to dospelé, len je omnoho citlivejšie. Preto na rýchlejšie zaspávanie detí platí, ak sa vyvaruje pred spaním námahe, naháňaniu, aktivite, ktorá ho rozruší. Rovnako by ste mali stanoviť hodinu pred spaním bez televízora či tabletu, ale napríklad s knižkou v ruke, pri rozprávaní alebo počúvaní hudby.

Choďte príkladom

Nie je nič vhodnejšie, ak o upokojení pred spánkom nielen hovoríte, ale si ho prejdete spolu s dieťaťom. Hovoríme napríklad o praxi správneho dýchania, meditácii, upokojení, relaxácii. Skúste tieto činnosti spolu s dieťaťom. Ono bude rado, že to ťaháte spolu s ním a upokojenie mysle pomôže zaspať aj vám. Hoci o niečo neskôr.

deti, počítač, škola, dieťa, internet Čítajte aj Máte doma digitálne závislé dieťa? 1. časť

Buďte láskaví

Žiadne naháňanie do postele a krik. Vhodnejšia cesta je forma objatia, láskavosti a pekného slova. Skvelé je si zhodnotiť deň a povedať si, čo pekné ste zažili. Láskavé objatie pred spaním je nesmierne dôležité. Dieťa sa cíti šťastné a to zvyšuje pravdepodobnosť, že bude pokojné a bude lepšie zaspí.

Pozor na čokoládu

Mnoho rodičov po večeri dopraje deťom dezert v podobe čokolády. Čokoláda určite nie je zlá, no večer je na ňu zlá doba. Obsahuje totiž kofeín. Aj jeho minimálne množstvo môže mať na zaspávanie dieťaťa negatívny vplyv. Čokoládu je preto vhodné voliť ako sladkú odmenu po obede. A večer bude dieťa zaspávať sladšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biologické hodiny #rozprávka #zaspávanie #rituály #biorytmus #uspávanka #spánkové návyky

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...