Čo sa skrýva za detskou krutosťou? Agresor je často obeť niekde inde, vraví odborníčka

Posledné dni asi niet Slováka, ktorý by nezachytil incident v Miloslave. Útok tínedžerov na mladšiu školáčku pobúril verejnosť a tiež vyvolal mnohé otázniky. Asi tá najčastejšia znie - kde sa v mladých ľuďoch berie takáto agresia?

13.01.2022 07:00
debata
Video
VIDEO: V relácii Ide o nás o detskej agresii, ale aj chybách, ktoré v situácii robia dospelí.

So školskou psychologičkou Michaelou Sokoliovou, ktorá je odborne vyškolená aj na krízovú intervenciu, sme sa v relácii Ide o nás zhovárali o tom, ako najčastejšie vzniká agresia u školopovinných detí, ale tiež napríklad o tom, čo verejnosť od incidentu v Miloslavove urobila nesprávne a na čo by sme si mali dávať väčší pozor.

Voči násiliu sa treba vyhraniť, stal sa bezprecedentný čin, hovorí odborníčka, mali by sme si však dvakrát rozmyslieť, kým niečo v zlosti napíšeme na sociálnej sieti – je to často len ďalšia forma agresia, upozornila.

shutterstock 1187047987 Čítajte viac Naliali ste vášmu dieťaťu alkohol? Robí to veľa rodičov. Psychológ však varuje...

„Je dôležité povedať, že my všetci môžeme urobiť preventívne niečo preto, aby sme predišli, že sa niekto v budúcnosti k takému činu odhodlá,“ uviedla Sokoliová, ktorá zároveň podotkla, že rizikové správanie je v mladom veku často súčasťou vývinu. Ak sa objaví hnev, je však nutné ho správne uchopiť a v tom môže pomôcť preventívna psychologická po­moc.

„Hnev má svoju úlohu. Ak je táto emócia dobre uchopená a manažovaná, má nám priniesť informáciu, že sa niečo deje a vyvolá to v nás takú reakciu, že sme nahnevaní. Ak sa to dobre uchopí, môže to byť ošetrené a aj z preventívneho hľadiska nás potom už podobná situácia nenahnevá rovnakou silou,“ vyslovila sa v relácii školská psychologička Michaela Sokoliová. Viac si pozrite vo videu alebo vypočujte v podcaste relácie Ide o nás.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás si vypočujte tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #deti #psychologička #šikana #Miloslavov #Ide o nás

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...