Pozor! V predvianočnom období sa nechyťte do finančných pascí

Deväť osvedčených tipov, ako pochopiť psychológiu peňazí a robiť správne finančné rozhodnutia.

25.11.2021 11:00
mikuláš, žena, vianoce, darček, úsmev, sviatky Foto:
Pred nakupovaním darčekov si všetko poriadne premyslite, ušetríte kopu peňazí.
debata

„Lepšie finančné rozhodnutia robíme, ak rozumieme psychológii peňazí,“ tvrdí Peter Gurecka, odborník na osobné financie z PARTNERS GROUP SK a dodáva: "Platí, že čím vyššie sumy prehodnocujeme, tým sme na zmenu ceny menej citliví. Vo financiách je dôležitejšie to, ako sa správame, nie to, čo vieme.“

Zároveň prináša deväť osvedčených tipov, ako pochopiť psychológiu peňazí a robiť správne finančné rozhodnutia. Tie budete potrebovať obzvlášť v predvianočnom období, keď sa ľudia zvyknú najčastejšie chytiť do finančných pascí.

Pozor na tovar v zľave
Akciové ceny bývajú najčastejšou finančnou pascou. Pri nižších cenách máme tendenciu prikúpiť aj to, čo aktuálne nepotrebujeme, a pre istotu aj vo väčšom množstve do zásoby. „Ide o falošný pozitívny pocit z úspory, niekedy môžete mať dojem, že ste na akcii dokonca zarobili. Treba si však uvedomiť, že stále ide o míňanie peňazí,“ varuje Peter Gurecka.

Riešenie: Dajte si pozor na zľavy. Dôkladne zvážte každú akciovú ponuku. Premyslite si, čo vám kúpený produkt prinesie a či ho naozaj aj využijete. Je to rovnako míňanie peňazí a nie vždy to znamená, že na akcii ušetríte.

Nenechajte sa zmiasť relativitou peňazí. Čím vyššie sumy prehodnocujeme, tým sme na zmenu ceny menej citliví
Všimli ste si, že pri rozhodovaní o cene vína je vám ľúto minúť o päť eur viac, ale pri navýšení ceny bytu o 5 000 eur ste podstatne ochotnejší toto navýšenie akceptovať?

Riešenie: Všímajte si najmä pridanú hodnotu predmetu alebo služby, ktorú si aktuálne kupujete. Myslite však na to, že pri vyšších sumách sme menej citliví na zmenu ceny.

Za kávu v podniku dám len tri eurá denne. To nie je veľa
Bežné malé výdavky si počas dňa nevšímame. Občas však nie je na škodu pozrieť sa na ne z dlhodobého hľadiska. Zdá sa vám, že tri eurá denne, ktoré miniete na kávu v kaviarni, sú zanedbateľná položka?

Riešenie: Prepočítajte si tento výdavok na jeden kalendárny rok. Celková suma 1 095 eur za rok vyzerá úplne inak ako tri eurá denne. Viete presne, ako dlho musíte na tento výdavok reálne pracovať? Prepočítajte si to. Rovnaký princíp uplatnite najmä pri zlozvykoch, ako sú cigarety a alkohol.

Používate jeden účet na všetko a nakoniec vám nikdy nič nezostane na sporenie
Nech sa akokoľvek snažíte, nie ste schopní odložiť si mesačne dostatočnú alebo žiadnu sumu na sporenie. Chyba bude najskôr v načasovaní a systéme, podľa ktorého riadite svoje mesačné financie.

Riešenie: Skúste zaplatiť najskôr sami sebe a zaraďte sporenie ako prvý výdavok v mesiaci. Vytvorte si samostatné účty na bežnú spotrebu a rezervu. A rovnako postupujte aj pri iných finančných cieľoch, kde si takisto vytvoríte samostatné investičné účty.

Mimoriadne príjmy alebo nájdené peniaze – kam s nimi?
Je jedno, či máte peniaze z výplaty alebo z výhry v lotérii, vždy by ste sa k nim mali správať rovnako. Dostali ste slušné odmeny, vyhrali ste v lotérii alebo ste peniaze zdedili?

Riešenie: Uplatnite pravidlo pol na pol. 50 % odložte na rezervný účet a 50 % použite, ak sa inak nedá, na okamžité potešenie – teda na kúpu vytúženého tovaru, prípadne na iné finančné ciele.

Zamestnávateľ vám navýšil príjem, no nemáte pocit, že vám zostáva viac peňazí
V tomto prípade platí základné pravidlo zdravých financií, ktoré odzrkadľuje rozloženie príjmu podľa ideálnych finančných mier 10 : 20 : 30 : 40. „Pri tomto pravidle máme jasne stanovené, koľko si sporíte do rezervy, koľko na dlhodobé finančné ciele a zabezpečenie na dôchodok, akú sumu by nemali prekročiť splátky hypotéky a prípadných pôžičiek a zároveň aj koľko z vášho mesačného rozpočtu môžete minúť na bežnú spotrebu,“ vysvetľuje Peter Gurecka.

Riešenie: Určite si vlastný strop na mesačné výdavky podľa percentuálneho pravidla ideálnych finančných mier a mesačné príjmy rozdeľte tak, aby: 10 % išlo do pravidelnej tvorby finančnej rezervy, 20 % vyhraďte na investície a splnenie finančných plánov, cieľov, snov a prípravy na dôchodok, maximálne 30 % použite na splátky hypotéky a pôžičiek a najviac 40 % na bežnú spotrebu.

Výdavky bolia, preto ich odkladáme na neskôr
Platenie účtov vnímame podľa Petra Gurecku rovnako negatívne ako bolesť. Preto sa im vyhýbame a odkladáme ich na poslednú možnú chvíľu. To sa však môže veľmi zle podpísať práve pod prípravu na dlhodobé finančné ciele.

Riešenie: Aby vás úhrada výdavkov bolela menej, nastavte si pri pravidelných platbách a dlhodobom sporení automatické trvalé príkazy. Bude to pre vás oveľa jednoduchšie.

Video

Budúce platby nás trápia menej ako tie aktuálne
Je veľmi jednoduché odložiť si splátky o niekoľko mesiacov, ak nám niekto takúto možnosť ponúkne. No z platieb odložených do budúcnosti sa pokojne môže stať nočná mora. „Častým psychologickým javom je pozitívnejšie vnímanie budúcnosti. Jednoducho sa spoliehame na to, že sa budeme mať lepšie. Realita však môže byť nakoniec iná,“ varuje odborník.

Riešenie: Uvedomte si, že platba posunutá o pol roka bude mať rovnaký a možno aj horší vplyv na naše financie. Ak nie ste aktuálne v bezvýchodiskovej situácii, neodsúvajte svoje platby a úhrady. Môže sa stať, že v budúcnosti budete na tom horšie. Odkladom si tak zarábate na ešte väčší problém.

Okamžitý úžitok z peňazí je pre nás dôležitejší ako budúcnosť
Podľa odborníka platí, že pri financiách nevieme svoje uspokojenie odsúvať na neskôr, práve naopak, potrebujeme ho naplniť okamžite. Aj to je dôvod, prečo je sporenie na dôchodok pre nás také ťažké.

Video

Riešenie: Vytvorte si prekážku, aby ste si sťažili prístup k financiám, ktoré ste si vyčlenili na dlhodobé ciele. Tou je napríklad poplatok za predčasné vybratie alebo viazanosť na účte. Nesmie byť pre vás jednoduché vybrať si svoje peniaze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #Vianoce

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...