Máte doma digitálne závislé dieťa? 2. časť

Online priestor môže byť nielen na osoh, ale prináša aj istý druh rizika. V prvej časti témy o digitálnej závislosti sme sa rozprávali so psychologičkou o tom, ako regulovať čas pri počítači, mobile alebo tablete. V pokračovaní tejto témy sa venujeme tomu, ako dokážu pomôcť deťom klasické hry známe po desaťročia každému z nás. Viac v rozhovore pre Pravdu prezrádza Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik.

19.11.2021 11:00
školák, dieťa, raňajky, jedlo, strava, deti Foto:
Tradičné hry sú skvelým nástroj na to, aby utužili rodinu a aby sa upevňovali vzťahy.
debata

Ako sa vysedávanie pred obrazovkou môže podpísať na sociálnych a komunikačných zručnostiach dieťaťa?

Dieťaťu sa môže zhoršiť slovná zásoba. V praxi to znamená, že ťažšie začne rozumieť hovorenému slovu, keďže mu chýba obraz. Dieťa tiež môže byť menej spoločenské, mať problémy sa zaradiť do spoločnosti a môže mať problémy s koncentráciou.

V akom smere môžu pomôcť štandardné (nie online) hry rozvíjať schopnosti a zručností detí?

Rozvíja sa slovná zásoba dieťaťa, komunikácia, zdravá súťaživosť a hlavne logické myslenie. Dieťaťa si pri hraní cibrí pamäť. Ak si napríklad zoberieme skladanie puzzle, deti to učí trpezlivosti tým, že pri jednej činnosti strávia istý čas. V prípade, že ide o menšie deti, rozvíjajú si skladaním puzzle jemnú motoriku.

deti, počítač, škola, dieťa, internet Čítajte aj Máte doma digitálne závislé dieťa? 1. časť

Akým spôsobom môžu rodičia motivovať deti hrať sa tradičné hry?

Tradičné hry sú skvelým nástroj na to, aby utužili rodinu a aby sa upevňovali vzťahy medzi súrodencami a rodičmi. Pre dieťa je dôležité, aby videlo, že rodičia chcú hrať hry a cítili z ich strany nadšenie.

Čo treba robiť, ak sa dieťa nechce zapojiť do hry?

V prípade, že sa dieťa nechce zapojiť do hry, môžu rodičia ponúknuť odmenu pre víťaza – napríklad výber večerného filmu alebo program na nasledujúci deň. Rozhodne by rodičia nemali spájať hranie hier s príkazmi alebo podmienkami tipu, ak si zahráš s nami pexeso, môžeš byť potom celý večer na počítači. Zároveň spoločenské hry môžu rodičia zbaliť na dovolenku alebo výlet, kde sa dobre zabavia s deťmi a spraviť z toho tradíciu.

Ktoré hry najviac rozvíjajú sociálne zručnosti, komunikačné schopnosti, empatiu detí a prečo?

Rodičia by mali brať ohľad aj na záujmy dieťaťa a tomu prispôsobiť aj výber spoločenských hier. Na trhu je veľké množstvo hier, z ktorých si vedia vybrať. Ideálne sú také hry, pri ktorých sa zabaví celá rodina a zároveň sa deti vzdelávajú, rozmýšľajú, a ani si to neuvedomujú, že sa učia. Ak si napríklad zoberieme hru Activity, je ideálna pre extrovertné dieťa, ktoré je vo svojom živle a zároveň introvertné dieťa je prinútené komunikovať, zapojiť sa a vyjde zo svojej komfortnej zóny. Hranie tak dokáže odbúrať bariéry. Pomocou hier, vieme dieťa naučiť zodpovednosti a pocitu víťazstva či prehry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehra #zodpovednosť #empatia #spoločenské hry #slovná zásoba #sociálne zručnosti

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...