Samota, frustrácia, nedôvera - deťom s nimi musia pomôcť dospelí. Ako sa zhovárať?

Mladí v čase pandémie potrebujú dospelých, ktorí pre nich budú konzistentnými partnermi, na ktorých sa môžu obrátiť a ktorí ich budú touto dobou sprevádzať.

02.11.2021 09:00
podovolenkový splín - depresia - smútok Foto:
Deti a tínedžeri stále trpia následkami pandémie. Dospelí by im mali byť oporou.
debata

„Mladí ľudia a deti vnímali, že prestali byť napĺňané ich základné potreby komunikácie, socializácie, sebarealizácie či pohybu a možností športovať. Negatívne vnímali aj to, že sa nemohli učiť štandardne v škole, chýbal im osobný kontakt nielen so spolužiakmi, ale aj učiteľmi,“ upozornila Aneta Chlebničanová, ktorá je projektovou manažérkou Nadácie pre deti Slovenska a zároveň pôsobí ako riaditeľka súkromnej školy.

Podľa nej je jedným z mnohých dôsledkov pandémie je zhoršenie duševného zdravia detí. „Žiaci a študenti mali pocit, že niektorí učitelia podcenili svoju prípravu na online vyučovanie, či im dokonca nedôverovali počas testov. Tieto faktory ako aj množstvo projektov v izolácii bez možnosti konzultácie s pedagógmi považovali za veľmi stresujúce. Navyše sa čoraz viac potýkali so samotou, depresiou či frustráciou. K zhoršenému psychickému stavu a poklesu sebavedomia prispeli aj rôzne fyziologické zmeny, napríklad zvýšenie hmotnosti či zhoršenie kondície,“ priblížila Chlebničanová.

Čo robiť, ak tínedžeri čelia shamingu?

Pozrite si našu reláciu Ide o nás s psychológmi z Ipcko.sk
Video

Závažným pritom ostáva, že sa s problémami často nemajú na koho obrátiť. Poukazuje na to aj nedávny prieskum. Vyplýva z neho, že pandémia prehĺbila priepasť medzi deťmi a dospelými, ktorí situáciu a potreby detí vnímajú odlišne a málo o tom spoločne komunikujú. „Deti a mladí ľudia chcú v škole cítiť prijatie – aby boli pre nich dospelí aj v tomto vypätom období konzistentnými partnermi,“ uviedol správca nadácie Ondrej Gallo s tým, že cieľom prieskumu bolo zistiť, kde je v praxi potrebné nasmerovať pomoc.

Podľa Chlebničanovej je najdôležitejšie byť mladým oporou a venovať im čas. Podľa jej slov potrebujú diskutovať o aktuálnych témach, získať pocit, že problémy majú riešenia a učiť sa ich hľadať. Partnera na rozhovor pritom môžu deti nájsť nielen v rodine, ale napríklad aj v učiteľoch, tréneroch, psychológoch či asistentoch.

nadváha, obezita, žena, hanba, rozpaky Čítajte viac Problémy s obezitou a nadváhou sa počas pandémie prehĺbili, čísla hovoria jasne

„Najhoršia je bezmocnosť, že s tým nemám čo robiť. Lenže mám s tým čo robiť a to je dôležité, aby sa s nimi tá situácia rozobrala a spracovala,“ skonštatovala projektová manažérka.

Poznamenala, že existujú rôzne formy, ako mladým odkomunikovať napríklad témy, ktoré v spoločnosti vyvolávajú názorové konflikty. Dôležité je aj podporovať ich, aby diskutovali medzi sebou. „Dokážu si to vysvetliť, odargumentovať úplne iným jazykom, ako im to dokáže odargumentovať odborník,“ vysvetlila.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #strach #psychológ #depresia #mladí #komunikácia #tínedžer #frustrácia #pandémia

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....