Aj znevýhodnené deti potrebujú pomoc. Viete ako sa zapojiť?

Dieťa zo sociálne slabšieho prostredia či krízového centra a cudzí dospelý človek s dobrým srdcom.

31.10.2021 13:00
doučovanie, škola Foto:
Úloha dobrovoľníka je špeciálna aj v tom, že dieťa nevychováva.
debata

Aj medzi týmito dvomi skupinami sa môže vytvoriť puto silného priateľstva. Tento vzťah pomáha na jednej strane deťom s rôznymi aj ekonomickými či rodinnými problémami lepšie zvládať učenie a na druhej strane dáva ich dospelým partnerom poriadnu dávku empatie a pokory. Na doučovanie týchto detí nie je nikdy neskoro a zapojiť sa môže v podstate skoro každý. Dobrovoľnícky program s názvom Som tu pre teba je ušitý presne na tento účel. Viac o ňom v rozhovore pre Pravdu prezrádza Michaela Bagalová z Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

Čo je podstatou tohto dobrovoľníckeho programu?

Dobrovoľnícky program Som tu pre teba spočíva v sprostredkovaní individuálneho doučovania deťom v krízových centrách, centrách pre deti a rodiny a nízkoprahovej sociálnej službe (NSS) so zameraním na deti zo sociálne slabšieho prostredia. Každý dobrovoľník doučuje jedno dieťa, ide teda o unikátne dvojice na báze dlhodobého kamarátskeho vzťahu. Stretnutia sa uskutočňujú v priestoroch jednotlivých zariadení pod dohľadom koordinátoriek, v prípade zhoršenia pandemickej situácie online.

Program sa zameriava na sociálne znevýhodnené deti. Ak môžeme byť konkrétnejší, aké problémy väčšinou ťažšia tieto deti?

Program je zameraný na deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, žijúce v krízových centrách, centrách pre deti a rodiny alebo navštevujúce nízkoprahovú sociálnu službu na pomoc s odstraňovaním bariér na strane dieťaťa, akými sú napríklad nevyhovujúce zázemie k domácej príprave, absencia podnetov k osobnému rozvoju, nízke vzdelanie rodičov a niekedy aj ich nedostatočná schopnosť pomôcť deťom s prípravou do školy.

Ako sa uskutočňuje tento program a ako naň reagujú sociálne znevýhodnené deti?

Dobrovoľníci sa venujú deťom raz týždenne, prichádzajú za nimi do krízových centier a NSS, alebo v čase zhoršujúcej sa pandemickej situácie komunikujú online. Deti, reagujú na dobrovoľníkov aj na program pozitívne. Cez program získavajú príležitosť nazrieť do sveta inej sociálnej vrstvy, získať pozitívny vzor a motiváciu. Dobrovoľníci prichádzajú ako priatelia, ktorí im pomôžu s úlohami a učivom. Medzi dieťaťom a dobrovoľníkom sa vytvára vzťah, ktorý je pre dieťa veľmi prospešný, pretože zažíva pocit akceptácie. Takýto vzťah vytvára priaznivé prostredie na doučovanie.

Počas tejto práce ste iste prežili veľa pekných a dojemných situácií. Ktoré vo vás zachovali hlbokú stopu?

Hlbokú stopu zanecháva v nás to, že nejde len o samotné doučovanie, ale o sociálny aspekt. Pre deti je dobrovoľník často jediná osoba, ktorá sa venuje len priamo jemu v danú hodinu. V rodine nie vždy zažíva túto pozornosť z rôznych dôvodov. Často si deti uvedomia vďaka dobrovoľníkom, že ak sa trošku posnažia v škole tak vedia zažiť úspech a môžu snívať. Deti môžu byť zároveň počas doučovania presne také ako sú, prirodzené a neriešiť starosti.

tínedžeri, láska, vzťah Čítajte aj Tínedžeri si potrebujú budovať vzťahy, v ktorých môžu byť sami sebou! To je v dnešnej dobe ťažké

Čiže ide medzi nimi skôr o priateľský vzťah?

Úloha dobrovoľníka je špeciálna aj v tom, že dieťa nevychováva, nenahrádza úlohu rodiča a zároveň nie je učiteľom, ale má kamarátsky vzťah vďaka čomu vie dieťa inšpirovať a povzbudiť. Taktiež pre dobrovoľníkov je táto skúsenosť veľmi prínosná, dokážu byť viac empatickí, trpezliví, učia sa flexibilite a kreativite a pochopiť, čo znamená vyrastať v sociálne znevýhodnenom prostredí, nesúdiť ľudí. Veľakrát si uvedomia, že to nie je o ich očakávaniach a predstavách a ich egu, ale o tom dieťati, pre ktoré tam sú a majú byť.

Aké podmienky musia spĺňať ľudia, aby sa mohli zapojiť do tohto programu?

Základné požiadavky na dobrovoľníkov sú vek nad 18 rokov, trpezlivosť, zodpovednosť voči programu a záväzkom z neho vyplývajúcich. Dobrovoľník musí mať záujem o prácu so znevýhodnenými deťmi, čas dve hodiny týždenne a ochotu zúčastňovať sa na podporných aktivitách súvisiacich s programom ako aj pravidelnú komunikáciu s koordinátorom. Súčasťou projektu je aj pravidelná účasť na supervíziách, intervíziách, školeniach a spoločných voľnočasových aktivitách s deťmi mimo doučovania.

Poďme ešte na chvíľu k projektu DobroZUŠka, čomu sa venuje?

Deťom v krízových centrách ponúka možnosť tráviť voľný čas zmysluplne ako aj nájsť skrytý potenciál a radosť z hudby alebo spevu. Program sa uskutočňuje raz do týždňa s tým, že dobrovoľník môže viesť krúžok pre jedno aj viac detí. Dobrovoľníci DobroZUŠky by mali mať viac ako 21 rokov a čas dve hodiny týždenne. Mali by byť zodpovední, trpezliví a pri oboch programoch si treba uvedomiť, že sa do nich dobrovoľníci zapájajú minimálne na jeden školský rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #doučovanie #sociálne znevýhodnené prostredie #znevýhodnení ľudia

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...