Pes či mačka namiesto dieťaťa? Mileniálov táto voľba láka čoraz viac

Keď sa začala pandémia Covidu-19, mnoho odborníkov i laikov predpovedalo, že obmedzenia pohybu, kvôli ktorým páry trávili viac času spoločne, povzbudí baby boom. Stal sa však presný opak, napísal server Psychology Today.

10.09.2021 13:00
mačka, pár, láska, muž, žena, kuchyňa Foto:
Mladý pár so svojím domácim miláčikom.
debata (4)

Údaje, ktoré zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ukazujú, že pôrodnosť v USA dosiahla v roku 2020 rekordne nízkeho čísla. Počet detí narodených v Spojených štátoch klesol o štyri percentá v porovnaní s rokom 2019. Pôrodnosť v USA síce v poslednej dobe klesá, ale tento pokles bol dvakrát vyšší než priemerný ročný úbytok narodených detí od roku 2014 a predstavuje najnižšiu pôrodnosť od roku 1979.

Aby tento fenomén preskúmali, zamerali sa odborníci na 400 žien z generácie mileniálov (narodených v rokoch 1981 až 1996), ktoré v prieskume uviedli, že nemajú v pláne mať deti, či už biologickým spôsobom alebo prostredníctvom adopcie. Ich cieľom bolo zistiť, prečo sa tieto ženy vzdávajú materstva. A nové údaje ukazujú, že pre mnoho z týchto žien môžu domáci maznáčikovia slúžiť ako náhrada za deti.

meeting, mladí ľudia, študenti, práca, zamestnanie, Čítajte viac ANALÝZA: Pracovné preferencie mileniálov sa od ostatných vekových skupín nelíšia

Z opýtaných žien, ktoré neplánujú mať deti, uviedlo 42 percent, že ich rozhodnutie ovplyvnila pandémia Covidu-19. Je ale tiež viac než jasné, že ich rozhodnutie sa opiera aj o ďalšie, dlhodobé problémy.

Takmer polovica týchto žien verí, že ľudia s deťmi sú viac vystresovaní než bezdetní. Štyria z desiatich uvádzajú, že nechcú vychovávať dieťa v súčasných podmienkach, ktoré na svete panujú. Len o málo menej (38 percent) má pocit, že výchova dieťaťa by narušila ich slobodu a 32 percent uvádza, že dávajú prednosť kariére alebo vzdelaniu.

Vedci uvádzajú, že tieto mileniálky zažili ekonomickú recesiu roku 2008. Mnoho z nich malo finančné problémy kvôli rastúcim životným nákladom, nedostatku dobre platených miest a v niektorých prípadoch aj kvôli vysokým študentským pôžičkám.

K tomu navyše teraz prežívajú ekonomické dopady pandémie. A to všetko zrejme prispieva k skutočnosti, že 43 percent zo žien, ktoré sa rozhodli nemať deti, uvádza, že výchova potomka je jednoducho príliš nákladná.

Výsledky prieskumu ukazujú, že mileniálky, ktoré sa rozhodli pre bezdetný život, sa snažia vytvoriť si naplňujúci život mnohými inými spôsobmi – 43 percent buduje kariéru, rovnaký počet sa sústreďuje na život s romantickým partnerom, 41 percent má nejaký osobný projekt a 40 percent si užíva koníčky. A 33 percent z nich uviedlo, že starostlivosť o psa alebo mačku im pripadá vďačnejšia než predstava výchovy dieťaťa. Podľa tohto prieskumu 70 percent žien, ktoré sa rozhodli nemať potomka, vníma svojho psa či mačku ako svoje dieťa. V niektorých prípadoch si však nechávajú pootvorené dvere s tým, že starostlivosť o svojho maznáčika pokladajú za „tréning“ na dieťa, ak by sa niekedy rozhodli zmeniť názor.

Viac ako 70 percent účastníčok prieskumu jednoznačne uviedlo, že dávajú prednosť spoločnosti svojho maznáčika pred deťmi a 69 percent vyhlásilo, že mať zviera je jednoduchšie ako mať dieťa.

Tieto mileniálky sú pritom ochotné prinášať kvôli svojim miláčikom rovnaké obete, aké prináša rodiny s deťmi kvôli svojim potomkom. Viac ako polovica účastníčok prieskumu uviedla, že o kúpu alebo prenájom domu či bytu rozhodovala na základe toho, či je tam dostatok vonkajšieho priestoru pre ich štvornohého zverenca.

Navyše, 41 percent uviedlo, že si vzali pôžičku alebo založili debetnú kartu, aby mohli pokryť zdravotné náklady svojho zvieraťa. A sú tu aj ďalšie výdavky – viac ako polovica opýtaných uviedla, že v minulosti kúpili svojim maznáčikom oblečenie, 48 percent slávilo narodeniny svojho maznáčika alebo kúpili svojmu psovi či mačke vianočný darček.

Podľa tohto prieskumu a klesajúcej pôrodnosti sa zdá, že viac ľudí, a predovšetkým žien z generácie mileniálov, menia definíciu toho, čo znamená viesť dobrý a uspokojivý život.

Americký sen – svadba, dve deti a dom s bielym plotom – už nie je univerzálnym cieľom. Pre mnohých nie je materstvo nevyhnutnou podmienkou pre šťastný život. Tieto ženy si myslia, že rodinu môžu namiesto detí tvoriť jedinci, s ktorými zdieľajú láskyplné puto, či už je to partner alebo chlpatý, štvornohý spoločník.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pes #mileniáli #Covid-19

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...