Aké je priemerné vreckové slovenských stredoškolákov? Ako s ním nakladajú?

Podľa prieskumu si privyrába až 60 percent stredoškolákov.

30.06.2021 09:00
Adolescenti a vreckové. Dostávajú ho i tí vaši? Foto:
Adolescenti a vreckové. Dostávajú ho i tí vaši?
debata (1)

Vreckové slovenským stredoškolákom nestačí. Prieskum Nadácie PARTNERS ukázal, že najviac stredoškolákov (45 %) dostáva týždenné vreckové vo výške 20 až 30 eur, približne 21 % hospodári s týždennou sumou 10 až 20 eur a necelých 30 % si musí poradiť s vreckovým do 10 eur týždenne. „Vreckové sa takto u takmer polovice zapojených stredoškolákov pohybuje mesačne v rozmedzí od 80 do 120 eur, čo už sú nemalé peniaze. Žiaci nemusia hradiť povinné účty, stravu, dopravu ani ubytovanie. Ide teda o sumu určenú na osobnú spotrebu. Tu vidíme priestor, kde môžeme mladých ľudí edukovať a naučiť ich takéto financie rozumne plánovať,“ uvádza Juraj Juras z Nadácie PARTNERS, ktorá v rámci projektu Finančná olympiáda preverovala, ako sú na tom žiaci stredných škôl a osemročných gymnázií v otázkach osobných financií.

Video

Podľa prieskumu si na konkrétnu vec sporí až 86 % stredoškolákov. Peniaze si pritom stredoškoláci najčastejšie odkladajú na voľnočasové aktivity s kamarátmi (40 %), na cestovanie (33 %), alebo na nový mobil, počítač či inú elektroniku (31 %).

„Tieto čísla nás milo prekvapili. Mladí ľudia sa vďaka hospodáreniu s vlastnými peniazmi pripravujú na samostatný finančný život a sú pripravení aj na ďalší level praktickej výučby. Tým je spravovanie osobných financií a základné pravidlo "ideálnych finančných mier“ 10 : 20 : 30 : 40," dodáva Juraj Juras. Podľa tohto pravidla optimálneho spravovania financií smeruje 10 % z mesačných príjmov do tvorby rezervy, 20 % na zabezpečenie do budúcnosti, maximálne 30 % môžu tvoriť v prípade potreby úvery – napríklad hypotéka a nie viac ako 40 % z mesačných príjmov by malo smerovať do spotreby.

Hospodáriť sa však stredoškoláci naučia aj vďaka peniazom, ktoré si každý mesiac k vreckovému privyrobia na pravidelných alebo aspoň občasných brigádach. Podľa prieskumu si privyrába až 60 % stredoškolákov a až 79 % hospodári so svojimi peniazmi cez vlastný bankový účet.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #peniaze #stredoškolák

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...