Slovenky patria medzi najmladšie prvorodičky, slobodné mamy sú najohrozenejšie

Hoci sa zvykne hovoriť o tom, že ženy stále častejšie odkladajú materstvo a ich prvé deti prichádzajú na svet neskôr, na Slovensku to neplatí celkom.

11.05.2021 09:00
tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Foto:
Príchod prvého dieťaťa sa vo všeobecnosti posúva na neskorší vek.
debata

Slovenky sa stávajú prvýkrát matkami ako 27-ročné, čím držia prvenstvo v krajinách Vyšehradskej štvorky. Celkovo v Európe sa slovenské ženy umiestnili v prvej päťke národov, v ktorých dochádza k prvému tehotenstvu najskôr – pred Slovenky sa dostali ešte ženy z Albánska, Bulharska, Rumunska a Turecka. Naopak, najstaršie ako prvorodičky sú v Európe Talianky. Ako ukazuje prieskum Európskeho štatistického úradu Eurostat, v priemere dochádza v Taliansku k prvému pôrodu vo veku 31,3 roka.

Prieskum však vo všeobecnosti naznačuje, že vek prvorodičiek sa posúva. Dôvody sú predovšetkým ekonomické. „Trendom je, že ženy odkladajú materstvo, čím sa automaticky posúva priemerný vek prvorodičiek. Mnohé riešia ekonomický aspekt materstva. Ženy totiž musia viac zladiť prácu s rodinou ako muži," hovorí Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Slobodné matky pritom na Slovensku podľa Buchlákovej patria do najohrozenejšej skupiny. "V prípade, že sa naskytne nečakaná finančná situácia alebo finančné výdavky, len malá skupina žien dokáže utiahnuť mesačné výdavky, ak majú malé dieťa, ktoré sa pokladá z pohľadu financií o to najnáročnejšie. Mnohí osamelí rodičia sa tak ocitajú na hranici chudoby,“ uviedla ekonomická analytička.

Pod tento status sa čiastočne podpisuje aj nedostatok kapacít dostupnej starostlivosti o dieťa, jaslí či škôlok. „Osamelé matky alebo matky, ktoré majú dvojičky alebo trojičky, teda viacpočetný pôrod, majú nižšiu šancu uplatniť sa na trhu práce. Možnosť pomoci starých rodičov pri výchove dieťaťa, ako náhrada formálnej starostlivosti, vplýva pozitívne na návrat matky do práce,“ hovorí Buchláková.

zväčšiť Graf priemerného veku prvorodičiek v európskych... Foto: Eurostat/FinGO.sk
Graf prvorodicky EU Graf priemerného veku prvorodičiek v európskych krajinách.

Pod zvyšujúci sa vek prvorodičiek sa podpisuje aj odsúvanie materstva kvôli práci a vzdelaniu. Ak sa už totiž žena rozhodne pre dieťa, častokrát musí kvôli nemu obetovať kariéru. Kým u žien tak urobí zhruba tretina, u mužov sa toto číslo pohybuje len na úrovni štyroch percent.

Nielen na Slovensku sa tiež za posledné roky rozdiely v starostlivosti o domácnosť zväčšujú. Až 35 percent slovenských žien sa stará o deti, prípadne sa s nimi učí, a to najmenej hodinu denne. K tomuto sa má len 19 percent mužov. „Ženy sa viac starajú aj o dennodenné aktivity spojené s chodom domácnosti. Ide až o 77 percent z nich. U mužov je to výrazne menej, iba 47 percent. Najmenej hodinu denne varí a upratuje 60 percent žien, no len 16 percent mužov," ponúka údaje na vysvetlenie analytička.

Podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat, ženy v únii zarábajú približne o 15 % menej ako muži. Polovičný pracovný úväzok využíva až tretina žien, ale len necelých osem percent mužov. Vo vedúcich pozíciách firiem je tretina žien, mužov je dvakrát viac. Dôvodom skrátených pracovných úväzkov, nižších miezd a potom aj nižších dôchodkov je starostlivosť o rodinu a materstvo, ktoré ukrajuje ženám z počtu odpracovaných ho­dín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #štatistika #Slovensko #pôrod #dieťa #prvorodička #polovičný úväzok

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...