Miláčik, uvarme si večeru! Varenie definuje lockdown, čo zmenili posledné mesiace

Na Slovensku bolo aj pred koronavírusom v mnohých domácnostiach úplne bežné, že po návrate z práce sa ešte varila večera. Väčšie mestá, kde ľudia pracujú do neskorého popoludnia a často dochádzajú za prácou vyše polhodiny, však zažili nový femonén.

06.02.2021 07:00
jedlo, potraviny, varenie, zena, kuchyna Foto:
Lucia Grigová hľadá spôsob, ako využiť zvyšky, ktoré často končia v odpadkoch.
debata

Píše o tom aj portál britskej mutácie magazínu Vogue, ktorý upozornil na to, že posledné mesiace prehĺbili záujem o varenie a prípravu vlastnej večere. Ako upozorňuje novinárka Clare Finney, spôsobilo to viacero faktorov.

Predovšetkým vo veľkých mestách a metropolách bola návšteva zamestnania spojená s dochádzaním do práce. Niekedy pokojne hodinu. Londýnčania, Parížania, ale aj Pražáci alebo aj „Bratislavčania“ z okolitých satelitných mestečiek a dedín by o tom vedeli rozprávať.

Pandémia koronavírusu a odporúčanie mnohých zamestnávateľov, aby ich ľudia robili z domu, vytvorili výraznú časovú rezervu, ktorú predtým títo ľudia k dispozícii nemali. Ako ukazujú štatistiky a prieskumy, premietlo sa do niekoľkých zmien v našom živote. Jednou z tých „príjemnejších“ sa začala odohrávať práve v kuchyni.

Ako píše britský portál, dochádzanie nahradilo varenie. Kým kedysi bolo celkom bežné, že jednotlivec či partneri po príchode domov, obaja vyčerpaní z práce, siahali po telefóne a vytáčali číslo donáškovej služby, teraz sa mnoho ľudí vrhlo na varenie.

Nejde však len o to, že by sme sa odrazu všetci chceli stať novým Jamiem Olivierom. Varenie sa akosi podvedome stalo aktivitou, ktorá definuje momenty nášho bežného života. Stal sa z neho rituál, ktorý nám pomáha oddeliť aktivity venované práci od aktivít, ktoré už súvisia s nami samotnými, s naším voľným a oddychovým časom.

Pre viac ako tri štvrtiny opýtaných sa samotné varenie stalo dôležitejšie ako výsledné jedlo na stole. Pomáha im totiž orientovať myšlienky iným smerom, odstrihnúť sa od pracovnej náplne a povinností, ktoré sa nachádzajú len pár metrov od nás (najčastejšie v počítači umiestnenom na stole v kuchyni či obývačke, u tých šťastnejších v pracovni).

Ako poznamenáva Vogue, posledné mesiace priniesli výrazný nárast dopytu po kuchárskych knihách, čo zaznamenali a potvrdzujú aj nakladatelia a vydavatelia takýchto titulov. Okrem klasiky z domácej kuchyne vzrástol dopyt aj po exotických jedlách – tie si zvyčajne ľudia vo väčších mestách dopriali práve z donášky.

Podľa psychológa Alana Redmana, ktorého cituje britský módnik, sa pri varení uplatňuje veľa pozitívnych prvkov ako v rámci času stráveného dochádzaním do zamestnania – obe ponúkajú „príležitosť plánovať, skúšať a premýšľať, ako aj zapojiť vašu podvedomú kreativitu a riešenie problémov“.

Varenie zároveň môže byť nápomocné v prípade potreby a pocitu neustálej dostupnosti, ktorú zažívajú (a svojim zamestnávateľom často aj dovoľujú) niektorí z nás – bez ohľadu na to, že nám už dávno padla. „Ide o to, že keď zamením klávesnicu za dosku na krájanie, som oficiálne OOO (out of office),“ poznamenal Redman.

Takže, taste dosky na krájanie, hrnce a varešky… A užite si počas svojho home-office aj slovíčko „home“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #varenie #fenomén #koronavírus #home-office

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...