3 spôsoby ako udržiavať kontakty s blízkymi: Dajte stopku sociálnej izolácii!

Dlhodobá osamelosť môže mať negatívny vplyv na duševné zdravie človeka. Čosi podobné prežívajú mnohí z nás aj v týchto dňoch. A nemusí ísť len o generáciu starších ľudí.

22.01.2021 13:00
dištančné vzdelávanie, videohovor, online... Foto:
Nielen s jedným, ale aj viacerými členmi rodiny či kamarátmi naraz sa môžete pozhovárať počas videohovoru.
debata

Napriek pandémii nového koronavírusu potreba sociálneho kontaktu nevymizla. Nedávno Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR upozornila na to, že v náročnom období by sme mali zachovať kontakty v čo najintenzívnejšej miere a pomôcť si pritom osvedčenými, ale aj modernými technológiami.

List

Písanie listov sa už takmer vytratilo z našich životov. U mnohých z nás ich nahradili emaily. Pravdou však je, že napríklad staršia generácia stále nemá (alebo nechce) prístup k počítaču. Tiež treba myslieť na to, že list dokáže často omnoho viac ako email. Nesie v sebe totiž ešte výraznejší prvok záujmu o toho druhého – listom vyjadrujete, že vám na ňom záleží a investovali ste energiu do jeho písania a následného odovzdania do schránky či na pošte. Skúste to teda s listom, napíšte svojim rodičom, starým rodičom, ale pokojne si píšte aj s priateľmi. Nemusíte sa obmedzovať len na blízkych rodinných príslušníkov. Neriešte pravopisné chyby, píšte zo srdca a pokojne o vlastných pocitoch, ktoré potrebujete zdieľať. Súčasťou listov môžu byť krátke básničky. Niekedy poteší v schránke aj pohľadnica s príjemným alebo humorným motívom a kratším odkazom.

Telefonický hovor

Posledné roky zaznamenali nárast písania a posielania správ a pokles telefonických hovorov. Nebráňte sa však telefonovaniu, počuť hlas vášho blízkeho je pre toho druhého vždy o niečo emotívnejšie, prináša to viac radosti, stimulácie. Pokojne si urobte z telefonického rozhovoru rituál. Zavolajte si s kamarátkou každý štvrtok večer alebo rodičom volajte dvakrát-trikrát do týždňa a nezaveste po troch minútach. Pripravte si témy, o ktorých sa chcete zhovárať. Napríklad to môže byť nový seriál, kniha, recepty, ktoré ste skúšali počas lockdownu. Snažte sa nesústreďovať celý rozhovor na negatívne veci, opatrne pristúpte k téme politickej situácie či pandemickej situácie – tie sú často zdrojom sporov v rodine. Poslaním telefonátu je však blízkym ukázať svoj záujem a lásku.

Videohovor

Jednou zo skvelých vymožeností súčasných technológií je možnosť videohovoru. Použiť môžete rozličné aplikácie, či už ide o klasickejší Skype, pracovný Zoom, ale video hovory sú možné aj cez aplikácie Messenger či WhatsApp. Táto možnosť poskytne vidieť sa so svojimi blízkymi aspoň na maličkej obrazovke mobilného telefónu alebo väčšej obrazovke počítača. Využite ju, ak to je možné. Pri staršej generácii budete musieť možno najprv urobiť krátku inštruktáž (ak to je možné s technológiami v ich domácnosti), prípadne navrhnúť rodičom, aby si zaobstarali v akcii nový telefón, ktorý umožňuje videohovory. Aj v tomto prípade platí, že skúste hovoriť o témach, ktorými žijete, no zároveň sa snažte obmedziť negatívne témy. Kontakt má v prvom rade povzbudiť a dodať silu a energiu, radosť a úsmev.

Pre niektorých nie je rizikový len pobyt mimo domácnosti, ale aj v nej. ŠRVŠ upozornila, že rôzne formy domáceho násilia počas pandémie získali na svojej intenzite a mnohí ľudia nemajú možnosť v dôsledku straty súkromia slovne vyjadriť svoje obavy. Odporúča preto, že ak niekto postrehol náhlu zmenu v štýle komunikácie so svojím kamarátom, má byť vnímavý, ale nie podozrievavý. Takejto osobe treba ukázať svoju trpezlivosť a dať mu najavo pochopenie jeho momentálnej situácie. V prípade podozrenia ťažkej rodinnej situácie je vhodné navrhnúť komunikáciu cez inú formu sociálnej siete a odporučiť svojmu priateľovi kontakt na odbornú pomoc. Za nemenej dôležité považuje byť prítomný pre svojich priateľov vždy, keď to potrebujú. Myslieť však treba aj na svoje duševné zdravie a rovnako si treba dopriať vypočutie od svojich priateľov. (TASR)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #rodina #kontakt #list #hovor #osamelosť #izolácia #pohľadnica

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...