Keď príbuzní konšpirujú... ako hovoriť s blízkymi, ktorí veria konšpiráciám

Záver roka je spravidla časom stretávania s rodinou a priateľmi a aj napriek pandémii covidu-19 tomu tak zrejme do veľkej miery bude aj tento rok.

29.12.2020 11:00
rodina Foto:
Stretnutia rodiny počas sviatkov môžu priniesť aj konfliktné situácie súvisiace s konšpiračnými teóriami.
debata (11)

Vianočné či novoročné stretnutia môžu však priniesť aj nepríjemné okamihy, napríklad keď sa ukáže, že niekto z účastníkov prepadol istej konšpiračnej teórii a snaží sa ju vnútiť ostatným. Rady o tom, ako čeliť popieračom koronavírusu, priniesol ešte pred tohtoročným obdobím sviatkov rad médií.

1. Pravidlo číslo 1 – Zachovajte pokoj!

Podľa britskej BBC je nutné pri danej situácii, ak čelíte pri rodinnom stretnutí niekomu s konšpiračnými tendenciami či názormi, kľúčové zachovať pokoj. „Akokoľvek je dôležité postaviť sa nepravdám, nikdy veci nepomôže, keď sa rozhovor zvrhne v slovnej potýčku,“ konštatuje analýza. Význam ohľaduplnosti a snahy o vzájomné pochopenie v tejto súvislosti experti zdôrazňujú dlhodobo. Psychológ Jovan Byford pôsobiacej na britskej vysokej škole Open University podotýka, že príklon ku sprisahaneckým teóriám často vychádza z pocitov hnevu a pobúrenia „o tom, ako svet funguje“. „Ku konverzácii s priateľmi a príbuznými pristupujte s empatiou skôr ako s posmechom. Trpezlivo si vypočujte to, čo majú na srdci,“ dodáva Claire Wardleová, ktorá vedie neziskovú organizáciu First Draft bojujúce proti šíreniu dezinformácií.

2: Pravidlo číslo 2 – Pýtajte sa!

Po vypočutí blízkych, ktorí majú sklon ku konšpiračným teóriám, by ste nemali hneď siahať po mobilnom telefóne či počítači a snažiť sa pred ich zrakom overovať informácie. Namiesto toho je údajne lepšie pýtať sa ďalej, klásť otázky a pýtať sa napríklad na zdroje informácie. Stúpenci konšpiračných teórií totiž často hovoria o dôležitosti „vlastného výskumu“, svoje názory však mnohokrát opierajú o výroky neznámych ľudí na facebooku či príspevky komentátorov, ktorí možno šírením divých špekulácií len zneužívajú fungovanie digitálnych platforiem k budovaniu diváckej základne či predaji doplnkov stravy. „Toľko ľudí tieto technológie považuje za mágiu alebo za prirodzenú podobu informačných tokov. Ale tak tomu nie je. Tie veci boli takto navrhnuté. A keby ľudia tie mechanizmy a tú ekonomiku lepšie chápali, možno by sa s nimi dalo hovoriť o obsahu,“ denníku The New York Times (NYT) odborníčka na komunikáciu z americkej Syracuse University Whitney Phillipsová.

3. Pravidlo číslo 3 – Cesta kompromisu

Podľa ďalšieho analytika Colina Dickeyho tiež môže byť užitočné pripustiť existenciu konšpirácií, zároveň však na príklade kauzy Watergate alebo zneužívania detí v katolíckej cirkvi ilustrovať, ako taká sprisahania mocných v praxi vyzerajú a akými spôsobmi bývajú odhalené. Takýto postup vytvorí istý spoločný základ pre diskusiu a tiež vnesie do svetonázoru adresáta istý „kognitívny nesúlad“, myslí si Dickey.

Aj pri dodržaní týchto tipov však nemožno očakávať okamžité výsledky. Sprisahanecké teórie sú podľa expertov pre stúpencov zdrojom pocitu nadradenosti a vo svojej podstate sú jednoduchšie a stráviteľnejšie než skutočné udalosti a s nimi spojená neistota. „Pre tých, ktorí spadli hlboko do konšpiračnej králičej nory, môže cesta späť trvať veľmi dlho,“ píše BBC.

Rok 2020 – rok infodémie

Ako uviedla už spomenutá Claire Wardle z organizácie First Draft bojujúcej proti šíreniu dezinformácií, tento rok priniesol v jej odbore celý rad významných incidentov. Server Buzzfeed News nedávno s odkazom na dianie okolo koronavírusu, amerických volieb a vlny protestov proti rasizmu označil rok 2020 za „rok infodémie“. Novinári v čase pandémie pozorujú rozmach konšpiračného zmýšľania, pričom okrem neistoty spojenej s covidem-19 fenomén spájajú aj s pôsobením sociálnych sietí ako Facebook alebo YouTube. Web VICE News sa vo svojom predvianočnom zameral na komunikáciu s ľuďmi, ktorí sa hlásia k myšlienkam hnutiu QAnon. To sa pôvodne točilo okolo mýtu o skrytej vojne amerického prezidenta Donalda Trumpa proti skupine mocných satanistov a pedofilov, postupne ale prevzalo rad ďalších konšpiračných naratívov, napríklad o mobilných sieťach 5G či o vakcínach.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodina #BBC #rada #konšpirácie #pandémia #Covid-19

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...