Alkohol je riziková látka, mnoho detí ju tak nevníma. Čo má (u)robiť rodič?

V období od vianočných sviatkov po Silvestra sa mládež môže ľahšie dostať k alkoholu.

24.12.2020 07:30
alkohol, žena Foto:
Dostupnosť alkoholu pre deti a mládež sa zvyšuje s príchodom sviatkov.
debata (1)

„Téma alkoholu prichádza často skôr, než si myslíme. Nie je výnimkou, že ho tajne ochutnajú už jedenásťročné deti. Ideálne je porozprávať sa v pokojnom prostredí, kde sa tínedžer cíti dobre a v bezpečí. Mnohí rodičia chcú otvoriť rozhovor, no nevedia ako,“ hovorí klinická psychologička a garantka projektu Rešpektuj 18! Barbora Kuchárová.

Z odborných prieskumov vychádza, že 83 percent slovenských rodičov sa so svojimi deťmi o alkohole nerozpráva, priblížila Kuchárová. Deti často nevnímajú alkohol ako rizikovú psychoaktívnu látku, ale ako zdroj zábavy. Rodičia by mali ísť príkladom ako prví a s deťmi o tejto téme aj hovoriť.

„Práve v snahe vyrovnať sa rodičom či zapadnúť do partie sa môže stať, že siahnu po alkohole. Je lepšie dospievajúcemu vysvetliť, že aj keď sa jeho telo mení a už nepôsobí detsky, alkohol ohrozuje jeho zdravý rast a vývoj. Rodičia by mali byť tí, ktorí to vysvetlia, nie zakážu,“ vysvetľuje Kuchárová.

Pri rozhovore s mladistvým o alkohole odporúča zachovať pokoj a chladnú hlavu. Kľúčom k úspešnému rozhovoru, z ktorého si dieťa niečo odnesie, je vypočuť si jeho názor a preukázať záujem. Dospievajúce deti sa chcú väčšinou iba priblížiť dospelým, ozrejmila Kuchárová s tým, že v hre je často aj nátlak rovesníkov.

„V prvom rade neobviňujte a netrestajte seba ani dospievajúceho. Hovorte o jeho zámeroch a potrebách všeobecne, ale aj vo vzťahu k alkoholu. Ak to však robí pravidelne, nepodporujte ho v tom ani finančne a vyhľadajte odborníka,“ zhrnula psychologička.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #deti #alkohol #psychologička

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...