Chce vaše dieťa pod stromček zvieratko? Vyskúšajte, či by zvládlo starostlivosť oň

Zviera nie je chvíľková hračka ale dlhodobý záväzok.

21.12.2020 07:00
mačka, dieťa, zviera Foto:
Je mačka pre vášho syna vhodnou voľbou?
debata

Jeho kúpu a darovanie je potrebné si poriadne premyslieť tak, aby nevznikla pre obdarovaného, alebo celú rodinu ťažko riešiteľná situácia, ktorej jediným riešením by bolo odovzdanie zvieraťa do útulku, alebo v horšom prípade jeho vyhodenie na ulicu, ponechanie v lese, či na diaľnici.

Darovať psa alebo iné zviera pod vianočný stromček by sa malo preto až po dôkladnom zvážení rodinnej situácie, jej možnostiach starať sa o zviera najbližších pätnásť rokov a po dohode a so súhlasom obdarovaného. Darovať blízkej osobe milé šteniatko sa môže zdať ako výborný nápad, ale treba si uvedomiť, že psík šteňaťom nezostane navždy a ako každý živý tvor má svoje potreby, ktoré treba roky napĺňať.

Situácia, v ktorej momentálne všetci žijeme, a ktorú sprevádza odlúčenie od rodiny, priateľov, spolužiakov a často aj samota, by mohla zvádzať k darovaniu zvieraťa pod vianočný stromček ako milého spoločníka, ktorý vyplní prázdne dni. Táto situácia však raz pominie, kontakty sa obnovia, rodiny a priatelia sa začnú opäť stretávať, vrátia sa pracovné a školské povinnosti. Zviera tak môže zostať na okraji záujmu. Preto si treba tento krok aj v súvislosti s pandémiou aj obdobím Vianoc poriadne zvážiť.

Jednou z možností, ako počas vianočných sviatkov, alebo aj dlhšieho obdobia, pomôcť opustenému zvieraťu je poskytnutie dočasnej starostlivosti. Vďaka obdobiu strávenému so zvieraťom môže rodina alebo jednotlivec zistiť, či by sa vedel v rámci svojich možností o zviera postarať aj počas nasledujúcich rokov. Dočasné opatera je forma výraznej pomoci, ktorá uľahčí prácu každému útulku a danému zvieraťu môže zachrániť život.

Psa alebo mačku pre dočasnú opateru je možné vybrať si priamo v útulku, alebo prostredníctvom platformy, ktorú v tieto dni spúšťa iniciatíva Zvierací ombudsman. NÁJDITE SA ONLINE je historicky prvá slovenská webová aplikácia, ktorá bude postupne združovať väčšinu slovenských útulkov a jej používateľom poskytovať presné dáta o zvieratách vhodných na dočasnú opateru a adopciu.

Počas najbližších dní bude aplikácia nastavená primárne na možnosť poskytnúť dočasnú opateru, od januára aj s možnosťou adopcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #útulok #darček #zviera

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....