Štatistiky o násilí páchanom na ženách sú stále hrozivé

Celosvetová kampaň, ktorá upozorňuje na násilie páchané na ženách, sa začína v stredu aj na Slovensku.

25.11.2020 17:00
týraná žena, násilie, bitka, zbitá, smúrok,... Foto:
Celosvetová kampaň, ktorá upozorňuje na násilie páchané na ženách, sa začína v stredu aj na Slovensku.
debata (5)

Podľa údajov, vyplývajúcich z Celoeurópskeho výskumu násilia na ženách, realizovaného Agentúrou Európskej únie pre základné práva (FRA), až 23 % žien na Slovensku má počas svojho života skúsenosť s fyzickým alebo sexuálnym násilím v partnerskom vzťahu. Mimoriadne alarmujúca je skutočnosť, že až 260 000 žien ročne má obavu ísť domov z dôvodu, čo by sa mohlo stať. Táto obava je pritom viac ako oprávnená. Za posledných 10 rokov bolo podľa údajov Polície Slovenskej republiky na Slovensku partnerom zabitých 68 žien. Problémom je i fakt, že len 8 % žien so skúsenosťou s fyzickým a sexuálnym partnerským násilím kontaktovalo políciu.

Celosvetová kampaň, ktorá upozorňuje na násilie páchané na ženách, sa začína v stredu aj na Slovensku. Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR) sa aj tento rok zapája do tejto kampane Organizácie Spojených národov (OSN) Orange the world! / Zafarbime svet na oranžovo!. Kampaň trvá od stredy 25. novembra, keď si spoločnosť pripomenie Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách do 10. decembra, ktorý je aj Dňom ľudských práv. Kampaň podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Oranžová farba symbolizuje v rámci kampane "svetlejšiu budúcnosť“ pre ženy a dievčatá bez násilia. OSN si ju zvolila ako farbu globálnej kampane, ktorá upozorňuje, že násilie na ženách a dievčatách je jedným z najrozšírenejších prípadov porušovania ľudských práv a ohrozuje slobodu, bezpečie a dôstojnosť pre milióny dievčat a žien.

Na zverejnené štatistiky o násilí páchanom na ženách pred časom zareagovala aj spoločnosť IKEA a v novembri spustila dvojročnú kampaň za bezpečný domov, ktorá má za cieľ prispieť k zlepšeniu životných podmienok v našich domovoch. Spoločnosť sa rozhodla podporiť lokálne komunity a k spolupráci prizvala ženskú mimovládnu organizáciu Fenestra, ktorá patrí medzi slovenské ľudsko-právne organizácie pôsobiace v oblasti prevencie a eliminácie násilia páchaného na ženách.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #domáce násilie #násilie na ženách

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...