Moderné otroctvo zasahuje najmä ženy! Čísla sú hrozivé, vývoj ešte horší

Na svete žije odhadom 29 miliónov žien a dievčat v modernom otroctve. Informovala o tom pred pár dňami agentúra AP s odvolaním sa na novú ľudskoprávnu organizáciu Walk Free.

13.10.2020 16:40
deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Foto:
Nielen ženy, ale aj dievčatá po celom svete sú vystavené vykorisťovaniu. V 136 krajinách sveta sú stále povolené detské manželstvá.
debata

V modernom otroctve podľa nej uviazla každá 130. žena na svete. Milióny žien a dievčat sú okrem iného obeťami nútenej práce, vynúteného manželstva, dlhového otroctva, prípadne žijú ako domáce slúžky.

„Realita je taká, že v dnešnej dobe žije v otroctve viac ľudí, než kedykoľvek inokedy v ľudskej histórii,“ uviedla Grace Forrestová, spoluzakladateľka ľudskoprávnej organizácie Walk Free, ktorá bojuje proti otrokárstvu.

Zo správy vyplýva, že ženy tvoria 99 percent všetkých obetí sexuálneho zneužívania, 84 percent obetí vynútených manželstiev a 58 percent obetí nútenej práce.

Forrestová upozornila, že tvár moderného otroctva sa zmenila. „Sledujeme normalizované vykorisťovanie (ľudí) v ekonomike, v medzinárodných zásobovacích reťazcoch a tiež na migračných cestách. Najviac zraniteľní ľudia na svete boli zatlačení ešte viac smerom k praktikám moderného otroctva kvôli covidu-19,“ vyhlásila Forrestová.

„Vieme, že ženy a dievčatá sa stretávajú s nebývalou mierou vykorisťovania a nútenej práce v zásobovacích reťazcoch pri tovaroch, ktoré kupujeme a používame každý deň, ako je oblečenie, káva, technológie,“ dodala obhajkyňa ľudských práv.

Zverejnený počet obetí moderného otroctva je podľa nej len konzervatívny odhad, ktorý nezahŕňa vývoj situácie počas pandémie koronavírusy. Avšak organizácia Walk Free v tej dobe zaznamenala „prudký nárast nútených a detských manželstiev a vykorisťujúcich pracovných podmienok naprieč svetom“.

Organizácia preto volá napríklad po zákaze detských manželstiev, ktoré stále ešte nepostavilo mimo zákon 136 krajín sveta. Štúdia je založená na zisteniach organizácie Walk Free a na dátach Medzinárodnej organizácie práce (ILO) a Medzinárodnej organizácia pre migráciu (IOM).

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #žena #novodobé otroctvo #koronavírus

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...