Prečo po návrate z dovolenky túžime ísť hneď na ďalšiu... Dá sa to prekonať?

Plážové osušky a plavky sú sotva v skrini, ale my už plánujeme novú dovolenku. Prečo máme túžbu tak skoro vyraziť na dovolenku znova? Na otázku odpovedá francúzsky denník Le Figaro.

01.10.2020 09:00
dovolenka, leto, rodina, more Foto:
V časoch pandémie možno ešte viac než inokedy túžime vyraziť znovu na dovolenku a dať zbohom všedným dňom.
debata

Keď sa vrátime z dovolenky a pozeráme sa na fotografie v mobile, máme v hlave jedinú myšlienku: vrátiť sa tam. Možno je táto túžba ešte silnejšia v čase pandémie. Ak sme rodičmi, začíname počítať dni do jesenných prázdnin. Potrebujeme obnoviť sily a znovu sa nadýchnuť.

„V letnom období sa cítime ako v raji, nečakané a nezvyčajné skúsenosti vyvolávajú pocit nadradenosti a uspokojenie,“ hovorí psychológ Boris Charpentier. Akonáhle sa vrátime do bežného života, sme len jedným z mnohých ostatných a máme zase povinnosti. To vyvoláva len málo uspokojenia či dokonca vôbec žiadne. „Pri tomto opätovnom prispôsobovaní vylučujeme stresový hormón kortizol,“ upresňuje psychologička Marie-Estalle Dupontová.

Sotva sme odložili batožinu, hneď si na internete prezeráme nové ponuky, zisťujeme cenu cestovných lístkov a plánujeme prípadné letné tábory pre deti. Dupontová považuje plánovanie ďalšej dovolenky za dôležitú etapu. „Je to mechanizmus zdravej sebaobrany, ktorým zaháňame drobné frustrácie. Na emocionálnej úrovni hľadíme na budúcnosť pokojnejšie, keď sa vraciame k rutine a svojim záväzkom,“ uvádza Boris Charpentier. „Prípravy na novú dovolenku prinášajú toľko radosti, ako udalosť sama, a tešíme sa na to, ako ju budeme zdieľať so sa svojimi blízkymi,“ dodáva Marie-Estalle Dupontová.

Nie všetci ale majú možnosť ísť zase čoskoro za slnkom. Experti preto radia, ako prekonať obdobie nástupu k bežnému životu. Predovšetkým nie je dobré odsúvať odchod z dovolenky na poslednú minútu. „Ak skrátime dovolenku o jeden-dva dni, umožní nám to lepšie bojovať so stresom a pripraviť sa na všedné dni,“ zdôrazňuje Dupontová.

Každý má prah tolerancie, ktorý je mu vlastný, a musí poznať svoje medze. Môžeme sa napríklad pýtať, prečo máme úzkosť či prečo, sotva sa pustíme do práce, chceme zase skončiť.

Po úvahách môžeme prejsť k činu. Je vhodné ujasniť si, čo nás v nadchádzajúcej dobe čaká. Môžeme sa predovšetkým zamerať na hodnoty, ktoré nám dávajú zmysel, ako je dobročinnosť alebo vzájomná pomoc a tráviť aspoň nejaké chvíle s rodinou. Skrátka keď tendenciu obrátime, ľahšie získame kontrolu nad tým, čo nás po dovolenke čaká, hovorí Boris Charpentier.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #návrat #túžba #uspokojenie

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....