Dieťa na vysokej? Koľko vás to bude stáť ročne?

Viacerí vysokoškoláci prišli počas pandémie o brigády, ktoré im pomáhali spolufinancovať náklady na školu a vzdelávanie.

21.09.2020 15:00
študent, lietajúce peniaze, bankovky, bohatstvo Foto:
Mať doma študenta je finančne náročné, treba sa na to pripravovať vopred.
debata

Problémy s financovaním štúdia aktuálne hlási podľa prieskumu Školskej rady vysokých škôl na Slovensku takmer štvrtina študentov. Väčší nápor na domáci rozpočet tak môžu pocítiť rodičia vysokoškoláka. Koľko dnes stojí vysokoškolské štúdium a aké sú možnosti financovania?

Vyštudovať vysokú dnes čosi stojí a náklady študentov často výrazne otrasú rodinným rozpočtom. „Výdavky spojené so štúdiom na štátnej vysokej škole sa u nás pohybujú v rozmedzí 200 až 700 eur mesačne na jedno dieťa. Závisí to nielen od konkrétnej vysokej školy, mesta, v ktorom sa študent rozhodne študovať, ale aj od spôsobu ubytovania, či býva študent doma, na internáte alebo na priváte, od dochádzania do školy, stravovania, osobných výdavkov, spoločenského života, mimoškolských aktivít či výšky životného štandardu študenta,“ opisuje Lenka Šalingová, odborníčka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK.

MESAČNÉ VÝDAVKY VYSOKOŠKOLÁKA (údaje sú orientačné v závislosti od mesta štúdia)

  • Internát štátny 50 – 150 eur
  • Internát súkromný 150 – 350 eur
  • Privát – izba 150 – 300 eur
  • Prenájom bytu 300 – 550 eur
  • Strava 70 – 200 eur
  • Iné výdavky 60 – 500 eur (Cestovné, učebnice, kopírovanie materiálov, členské v knižniciach, technologické vybavenie – notebook, prípadne tablet, účty za mobil, mobilné dáta, voľnočasové aktivity…)

Podľa uvedených výpočtov päťročné štúdium denného štúdia na slovenskej vysokej škole vyjde v priemere na 8 500 až 30 000 eur a viac. „Pri priemernej hrubej mesačnej mzde na Slovensku, ktorá je necelých 1 200 eur, je štúdium pre rodinu študenta celkom nákladná záležitosť,“ vysvetľuje Lenka Šalingová a dodáva: „Pokiaľ sa rodičia začnú pripravovať na toto obdobie už pri narodení detí, stačí, aby investovali napríklad iba 30 eur mesačne. Pri optimálnom zhodnotení po 20 rokoch takáto investícia prinesie práve očakávanú sumu, s ktorou budú rodičia môcť zabezpečiť ak nie všetky, tak značnú časť výdavku na vysokoškolské štúdium,“ odporúča Lenka Šalingová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #vysoká škola #študent

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...