Dojčenie môže byť pre prvorodičky náročné! Ako ho úspešne zvládnuť?

Základom dojčenia je správne prisatie bábätka na prsník. To si vyžaduje dávku zručnosti a trpezlivosti a pre mnohé prvorodičky to môže byť náročné.

07.09.2020 15:00
dojčenie - matka - dieťa - kŕmenie - materské... Foto:
Najčastejším problémom, ktorý sa môže objaviť počas dojčenia, je bolesť bradaviek.
debata

„Bábätko by malo mať bradu zaborenú do prsníka tak, aby sa noštek nedotýkal prsníka. Spodnou perou pokrýva väčšiu časť dvorca a hornou perou uchopí bradavku. Vtedy je dieťatko hlboko prisaté na prsník. Takéto prisatie by malo byť výsledkom akejkoľvek polohy, ktorú si zvolíte. Správna poloha je tá, v ktorej sa vy cítite komfortne. Nemal by vás pri nej bolieť chrbát alebo ruky. Udržujete očný kontakt s bábätkom, čím si vytvoríte medzi sebou súhru, pokoj a pohodu,“ vysvetľuje pôrodná asistentka Elena Drapáčová.

Matka by si mala podľa nej na dosah ruky na pitie pre seba nachystať vodu alebo čaj a uistiť sa, že dieťa je v správnej polohe otočené čelom k prsníku. Jeho tvár, hrudník, brucho a kolená musia smerovať k matke. Rovnako aj ucho, rameno a panva dieťaťa musia byť v jednej línii. Dôležité je prikladať dieťa k prsníku, nie prsník k dieťaťu.

Najčastejším problémom, ktorý sa môže objaviť počas dojčenia, je bolesť bradaviek. „Bolestivé bradavky a ragády, teda trhlinky na nich, sú výsledkom nesprávneho prisatia dieťatka a nesprávnej techniky dojčenia. Dojčiť s boľavými bradavkami nie je nič príjemné, ale určite to nie je dôvod na to, aby sa žena vzdala dojčenia,“ zdôrazňuje Drapáčová. Súčasťou riešenia situácie je zmena polohy a prisatia. „Vždy treba ponúknuť dieťatku menej bolestivý prsník, po dojčení vytlačiť kvapku mlieka a nechať na prsníku zaschnúť. Je potrebné umývať ich len čistou vodou a bradavky natierať hojivou mastičkou ideálne s lanolínom a nechtíkom,“ dodáva pôrodná asistentka. Bolesť bradaviek je podľa nej jedna z najpodceňova­nejších a pritom veľmi nepríjemných bolestí. Keďže dieťa treba dojčiť niekoľkokrát denne, automaticky to predlžuje čas liečby.

„Približne dva týždne pred termínom pôrodu je dobré stimulovať bradavky. Ideálne po sprche si ich natrite vhodným krémom a krúživým pohybom ich jemne naťahujte. Odporúčam aspoň dva týždne pred pôrodom dvakrát denne vytláčať kolostrum maz. Dosiahnete to tak, že palcom a ukazovákom uchopíte prsník z vonkajšieho okraja prsného dvorca v tvare C a stláčate ho,“ radí Drapáčová. Toto má významne prispieť k úspešnému dojčeniu a efektívnej tvorbe mlieka. Hneď po pôrode je vhodné dieťa priložiť k prsníku a pokračovať v tom ďalší deň striedaním jednej bradavky s druhou.

Žena by mala mať pestrý jedálny lístok a stravovať sa aspoň päťkrát denne. Treba prijímať dostatok bielkovín, vlákniny a vitamínov. Naopak, je nutné zredukovať príjem soli, tukov či rôznych korenín. Prvé mesiace dieťaťa by sa žena mala podľa odborníčky vyvarovať potravín, ktoré môžu u dieťaťa spôsobiť alergie. Medzi tie najznámejšie patria citrusy, paradajky, jahody, kyslá kapusta či čokoláda. Predchádzať u bábätka nafukovaniu a bolestiam bruška môže matka znížením príjmu strukovín. Netreba zabúdať na pravidelný pitný režim. Vhodnými bylinkami do čaju sú napríklad rasca, fenikel, aníz, ostružina malinová, medovka či senovka grécka. Homeopatiká či výživové doplnky, prípadne aromaterapia môžu byť takisto dobrými pomocníkmi pri tvorbe mlieka.

debata chyba
Viac na túto tému: #dojčenie #prvorodička

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...