Vlastné vreckové by mal mať už prváčik! V akej sume?

S otázkami okolo detského vreckového sa skôr či neskôr stretne každý rodič.

03.09.2020 07:00
finančná gramotnosť, dieťa, peniaze Foto:
Vreckové by sme mali dávať už malým deťom.
debata

Zvažuje pritom, či nie je na vlastné peniaze príliš skoro, ale aj to, aká výška je pre dieťa vhodná. "S finančnou výchovou treba začať už od raného detstva, vlastné vreckové by mal mať už prváčik. Dobrou príležitosťou, ako začať hospodáriť s peniazmi, sú napríklad prázdniny u starých rodičov či začiatok školského roka,“ odporúča Linda Gergeľová, odborníčka na financie.

Optimálny vek na vlastné peniaze prichádza s nástupom do prvej triedy, len čo dieťa ovláda základy matematiky. Každé finančné vzdelávanie – platí aj u detí – sa začína plánovaním. "Ak rozmýšľate, s čím začať, skúste si spoločne krok za krokom prebrať, čo by sa malo diať s vreckovým. Deti si musia uvedomiť, že peniaze nesmú iba míňať, ale treba myslieť aj na zadné vrátka a naučiť sa sporiť si,“ hovorí Linda Gergeľová z PARTNERS GROUP SK a odporúča pri prvom vreckovom si s dieťaťom sadnúť a skúsiť si spoločne prejsť štyri základné kroky, dôležité aj z pohľadu finančnej gramotnosti:

  • 1. KROK: Analýza finančných tokov: Aké vysoké vreckové potrebuješ?
  • 2. KROK: Finančné plány: Čo plánuješ so svojimi peniazmi urobiť?
  • 3. KROK: Sporenie: Ak z vreckového neminieš všetko, peniaze si môžeš odložiť. Časom si nasporíš na obľúbenú sladkosť, hračku, knižku…
  • 4. KROK: Vytváranie rezervy: Vždy si z vreckového niečo odlož, nikdy nevieš, kedy budeš potrebovať peniaze navyše.

S výškou sumy vreckového to netreba preháňať. "Do veku šesť rokov vreckové ešte neodporúčam, predškolák si peniaze ako také ešte neuvedomuje. No výška vreckového by sa mala zvyšovať s pribúdajúcim vekom. Malým školákom vo veku od sedem do desať rokov stačí suma od 1 do 3 eur na týždeň, starším deťom 3 až 5 eur na týždeň a stredoškolákovi mesačné vreckové do 30 eur. Všetko však závisí od finančnej situácie v rodine,“ vysvetľuje Linda Gergeľová.

Dohodnite si zároveň presné pravidlá, ktoré budú obidve strany dodržiavať. Ujasnite si, pri akých príležitostiach sa má vreckové použiť. Pokiaľ dieťa minie dohodnutú sumu skôr, netreba mu dávať peniaze navyše. Je dôležité, aby dieťa pochopilo dôsledok svojho rozhodnutia a získalo správny návyk, ako s peniazmi správne nakladať.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #škola #prváčik #vreckové

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...