S týmito výdavkami musíte počítať! Ako ich zvládnuť, radí rodičom prvákov odborník

Ak máte doma prváčika, koncom augusta a v septembri dostane vaša rodinná kasa zabrať. Nákupy potrebných vecí sú už tu!

27.08.2020 09:00
dieťa, peniaze, škola, školné Foto:
Zabezpečiť prváčikovi všetko potrebné stojí nemálo peňazí.
debata

Zošity, perá, výkresy, ale aj úbor na telocvik či farbičky na výtvarnú zoberú z rozpočtu aj niekoľko stoviek eur. Ďalšie výdavky, s ktorými musí rodina rátať, sú školné, stravné lístky, doprava, krúžky či vreckové. Ako si s nákladmi súvisiacimi s nástupom do školy čo najlepšie poradiť, aby peňaženka utrpela čo najmenej?

Celková výška školských nákupov je pre mnohé rodiny mimoriadnym výdavkom a treba sa naň pripraviť. Pre niekoho sú výdavky vo výške niekoľkých stoviek eur len zanedbateľná suma, iné rodiny však môže takýto rozpočet dostať do finančných ťažkostí. „Nevrhajte sa preto do nakupovania školských potrieb bezhlavo, časovo si ich rozdeľte na niekoľko mesiacov a vopred si pripravte zoznam školských pomôcok, oblečenia a ďalších vecí súvisiacich s nástupom do školy. Rodič by mal počítať aj s určitou rezervou a sumu navýšiť o 20 %,“ hovorí Matej Kovařík, odborník na financie z PARTNERS GROUP SK.

Najväčšie výdavky rodičov čakajú začiatkom školského roka. „Musia rátať s jednorazovými výdavkami, ktoré súvisia s nákupom školských pomôcok. Školy zvyknú poskytovať podrobné zoznamy. Základný nákup, najmä ak máte doma prváčika, sa môže vyšplhať na viac ako dvesto eur,“ spresňuje Matej Kovařík a dodáva: "Výdavky spojené s prípravou do školy sa však nekončia nákupom školských pomôcok. Deti počas roka chodia na rôzne výlety, kultúrne podujatia, ale aj na plavecký, lyžiarsky, alebo korčuliarsky výcvik, pri ktorých musia rodičia takisto myslieť na nemalé náklady. Každý mesiac treba navyše zaplatiť pravidelné poplatky, ako stravu v školskom zariadení, cestovné, rôzne krúžky či školský klub.“

Deti rýchlo rastú a často práve začiatok školského roka považujú rodičia za dôležité obdobie, keď treba doplniť šatník. Je tak potrebné počítať s nákupom oblečenia a obuvi. Napríklad oblečenie pre chlapca: nohavice približne 15 – 20 eur, košeľa okolo 10 eur, sveter asi 15 eur, tričko 5 – 10 eur, bunda do 40 eur, obuv v rozmedzí 30 – 40 eur. Treba brať do úvahy, že s vyššími nárokmi na kvalitu oblečenia stúpajú aj ceny. Úpravu alebo doplnenie si často vypýta aj detská izba, v ktorej by nemali chýbať písací stôl s lampou, stolička a úložný priestor (asi 150 – 400 eur).

Orientačný nákupný účet školských pomôcok na začiatok školského roka:

škola, výdavky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #výdavky #škola #prvák

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...