Žiť bez detí neznamená byť nešťastný, ženy však často čelia kritike

Budeš to ľutovať, zostarneš sama, si príliš sebecká ... Dokonca ešte v roku 2020 je rozhodnutie nemať deti pre ženu ťažkou ​​voľbou, pretože neochota k materstvu údajne odporuje tomu, čo pre ňu príroda pripravila.

06.08.2020 09:30
žena, dôchodkyňa, úsmev, ukazovanie Foto:
Dobrovoľne sa rozhodnúť nemať deti nie je hodné odsúdenia. Ženy môžu byť šťastné aj bez detí.
debata

V roku 2016 vyvolal zoznam bezdetných žien v politike (Angela Merkelová, Theresa Mayová a ďalšie), ktorý priniesol denník The Sunday Times, veľké pobúrenie. O ich mužských kolegoch v tejto súvislosti nepadlo ani slovo, píše francúzsky denník Le Figaro.

Podľa spisovateľky Mony Cholletovej ženy, ktoré nechcú deti, sú zrejme modernými čarodejnicami: ide z nich strach, pretože sa povýšili nad sociálne normy, nad patriarchát, a sú vždy podozrievané, že deti nemajú rady. Tak trochu ako tie čarodejnice, ktoré vraj počas sabatu požierali novorodencov.

Poslanie rodiť nové generácie je stále vecou žien a je už po tisíce rokov zapísané do nášho kolektívneho podvedomia. „Až od konca 19. storočia dokážeme zabezpečiť vhodné podmienky k pôrodu a materstvu. Predtým mnoho detí umieralo hneď po narodení, preto bolo potrebné zabezpečiť prežitie druhu,“ pripomína psychologička Edith Valléová.

Vo Francúzsku je miera dobrovoľnej neplodnosti slabá a takmer 30 rokov sa nemení: 6,3 percenta mužov a 4,3 percenta žien nemajú deti a neželajú si ich mať. Avšak „childfree“, teda rodičia, ktorí sa slobodne rozhodli nemať deti (na rozdiel od „childless“, teda ľudí, ktorí deti mať nemôžu), teraz požadujú, aby ich voľba bola rešpektovaná a aby sa na nich neukazovalo prstom.

Vyjadrujú sa na Facebooku, v knihách, v dokumentárnych filmoch, v piesňach a dokonca majú svoje dni, ako bola slávnosť nerodičov, ktorá sa niekoľkokrát konala v rokoch 2009 až 2015 v Bruseli, v Paríži a v Montreale. V posledných rokoch o sebe nechala počuť nová kategória childfree, a síce Green Inclinated No Kids (GINKS), ktorá odmieta mať deti z ekologických dôvodov, aby neprispievala k preľudneniu a vyčerpávaniu zdrojov.

„Ekologický argument umožňuje ženám, ktoré nie sú matkami, aby svoju voľbu odôvodnili pozitívnou vecou. Cítia sa totiž vo svojej voľbe veľmi samy, zatiaľ čo matky prežívajú s deťmi škôlku, školu, rodinné slávnosti,“ hovorí psychoterapeutka Isabelle Tilmantová.

A kto sú tie ženy, ktoré sa rozhodli nemať deti? Boli také traumatizované v detstve, že nechcú priviesť na svet inú ľudskú bytosť? Podľa Edith Valléovej niektoré popretŕhali putá s minulou generáciou a odmietli reprodukovať to, čo prežili. Pre mnohé ďalšie je odmietnutie stať sa matkou predovšetkým výzvou k sebarealizácii iným smerom.

„Vidím ďalšie dve kategórie childfree. Sú to tie ženy, ktoré sa realizujú vo vzťahu k mužovi či k povolaniu, kde by dieťa bolo votrelcom. Sú to vášnivé vedkyne alebo umelkyne. Sú to však tiež tie, ktoré sa plne venujú svojej činnosti: podnikateľky, odvážne novinárky, ktoré sú neustále v pohybe,“ uvádza Edith Valléová.

Žiť dobre bez detí, mať iné priority, túžba zostať slobodnou. Také sú hlavné motivácie, ktoré dnes uvádzajú bezdetné ženy. Až potom nasleduje otázka financií alebo zdravie. „Môžeme sa tiež pýtať, prečo máme sklon túto voľbu súdiť. Mohli by sme ju rešpektovať, aj keď jej nie vždy rozumieme,“ zdôrazňuje Isabelle Tilmantová.

Možno niektoré matky týmto ženám trochu závidia. Rozhodli sa totiž spôsobom, ktorý matky už nemajú možnosť napodobniť. Bezdetné ženy sú priekopníčkami v tom zmysle, že sa vydávajú na málo frekventovanú cestu a snažia sa dať svojmu životu zmysel inak. Plodný život bez materstva je našťastie možný.

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #spoločnosť #rozhodnutie #bezdetný pár #bezdetná žena #sebarealizácia

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...