Deti treba očkovať, lebo sú najviac ohrozené infekčnými ochoreniami

Infekcie, proti ktorým sa na Slovensku povinne očkuje, najviac ohrozujú najmladšie deti.

16.07.2020 12:45
očkovanie Foto:
Očkovania sú pre deti dôležité. Chránia ich zdravie.
debata (3)

Mávajú u nich ťažký priebeh, pretože ich imunitný systém ešte nie je schopný ubrániť sa mnohým infekciám. Preto ich treba chrániť očkovaním, ktorého cieľom je dosiahnuť dlhodobú imunitu organizmu. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na portáli ockovaniechrani.sk.

„Podanie vakcíny nevyvolá ochorenie, ale povzbudí imunitný systém dieťaťa, aby vytvoril ochranné protilátky proti ochoreniu. Tie, spolu s ďalšími zložkami imunitného systému, infekciu rozpoznajú a zničia,“ hovoria odborníci. Dĺžka ochrany po očkovaní podľa nich závisí od faktorov ako je typ očkovacej látky, spôsob aplikácie, imunitný stav očkovaného. Dlhodobú ochranu je možné dosiahnuť podaním viacerých dávok vakcíny.

Intervaly podávania jednotlivých druhov vakcín a počet dávok sa určujú tak, aby poskytovali čo najlepšiu ochranu. Schému očkovania pre povinné pravidelné očkovanie detí určuje každoročne očkovací kalendár. „V súčasnosti sa používajú kombinované vakcíny, vďaka čomu sa znížil počet vpichov, a tým aj traumatizácia dieťaťa. Kvalita súčasných vakcín umožňuje podávať viaceré vakcíny naraz,“ uviedli odborníci.

Detský imunitný systém je po narodení podľa nich schopný prijať viac ako miliardu antigénnych podnetov naraz. Antigén je látka, ktorá vyvoláva tvorbu protilátok. V súčasnosti deti v rámci povinného očkovania dostávajú približne iba 60 antigénov.

Čím viac osôb v populácii je zaočkovaných, tým viac sa podľa ÚVZ znižuje riziko vzniku a šírenia ochorenia. Preto je potrebné, aby boli zaočkované všetky zdravé deti, ktoré naň nemajú zdravotnú kontraindikáciu. Očkovanie tak chráni celú spoločnosť, vrátane tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať.

Infekčné ochorenia, proti ktorým sa na Slovensku povinne očkuje, patria medzi vážne stavy ohrozujúce zdravie a životy. Možno ich prekonať, no zanechávajú trvalé následky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #očkovanie #povinné očkovanie

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...