Otravné svrbenie: Neurodermatitída je pre deti náročná

Červená, šupinatá pleť a silné svrbenie - neurodermatitída sa, žiaľ, nedá vyliečiť, dá sa však dobre liečiť. Najmä u detí treba dbať na určité veci.

23.06.2020 13:00
pokožka, krém, ekzém Foto:
Atopický ekzém vzniká vzájomným pôsobením rôznych vnútorných a vonkajších faktorov.
debata

Ochorenie kože, neurodermatitídu, je niekedy ťažké diagnostikovať, často sa zamieňa s alergiami. V každom prípade musí byť lekársky objasnené. Otravné svrbenie je predovšetkým pre deti mimoriadne náročné.

Ako ju rozoznať?

Charakteristickým znakom atopickej dermatitídy či atopického ekzému je chronicky sa opakujúci zápal kože spojený so silným svrbením. Pokožka je zároveň veľmi suchá. Symptómy neurodermatitídy sú rôznorodé a postupom času sa menia. Zatiaľ čo akútna forma ekzému so silným sčervenaním a mokvajúcimi ranami prevláda u dojčiat a batoliat, u starších detí a dospelých existujú prevažne chronické kožné zmeny s väčšou, drsnou a extrémne suchou pokožkou na kĺboch kolien a lakťov. U dojčiat je ekzém prevažne lokalizovaný na tvári a na kĺboch. Ekzém sa často objavuje aj len vo forme minimálnych prejavov, napríklad na rukách či vo forme popraskaných pier.

Čo je príčinou?

Atopický ekzém vzniká vzájomným pôsobením rôznych vnútorných a vonkajších faktorov. Okrem dedičných predispozícií hrajú významnú úlohu aj vonkajšie príčiny. Typická je zvýšená reaktivita kože a slizníc so sklonom k alergiám, ktorá môže viesť k rozvoju astmy či sennej nádchy. Pri liečbe je snaha dosiahnúť zmiernenie svrbenia, úspešné sú v tomto smere antialergiká a antihistaminiká. Overila sa kombinácia slabších kortikoidných mas­tí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekzém #svrbenie #neurodermatitída

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...