Rodinná kasa v ohrození! Týmto chybám sa v čase krízy vyhnite

Aktuálna kríza negatívne ovplyvnila peňaženky a rodinné kasy viacerých domácností.

18.05.2020 09:00
dieťa, sporenie, deti, rodina, peniaze Foto:
Ako sa správať v čase krízy ohľadom financií?
debata

Starostlivosť o deti, nefungujúca živnosť či znížený plat – aj s tým sa dnes treba popasovať. Andrea Straková, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK, upozorňuje na nesprávne reakcie ľudí či rodín na stratu či obmedzenie príjmu.

Čerpanie rezervy

Rodina by najprv mala prehodnotiť výdavkovú stranu rodinnej kasy. Začína sa to odopretím si služieb, ktoré mi negenerujú žiaden benefit a ekonomický prínos. Rozšírený TV balík sa dá zredukovať na základný, paušál bez viazanosti tiež. Kúpu mobilného telefónu, PC, chladničky, vysávača, práčky alebo aj rodinného auta skrátka odložte na neskôr. Pred čerpaním rezervy je lepšie najskôr zoškrtať to, čo nie je nevyhnutné.

Zbytočné nákupy a nekontrolovaná spotreba

Bežné rodinné nákupy je potrebné zredukovať na to najnutnejšie a pred každým nákupom si spísať presný zoznam, ktorý sa aj dodrží.

Odklad úverov namiesto ich konsolidácie

Skôr ako sa rozhodnete pre odloženie úveru, zvážte inú možnosť. Hodnoty nehnuteľností v posledných rokoch narástli, a ak rodina ešte neprišla o príjmy, treba to skúsiť konsolidáciou úverov, teda spojiť ich do jedného, resp. menšieho počtu úverov. Na konsolidácii môžete ušetriť. Ak sa niekto rozhodne využiť odklad splátok a rozpočet to aspoň trochu dovoľuje, časť zdrojov, ktoré nemusíte použiť na splátky, skúste odložiť do rezervy.

Rušenie dlhodobých investícií

Ak rodina prišla o príjem, bude ich to nabádať siahnuť na dlhodobé úspory, ktoré zhodnocujú investovaním. Takéto rozhodnutie však môže vyjsť veľmi draho. Ak to nie je nevyhnutné, je vhodné hľadať iné cesty. Vždy je lepšie prehodnotiť predĺženie permanentky do fitnescentra ako zrušiť investície na dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #rodinné financie

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....