Čo deťom najviac chýba počas karantény? Kamaráti v škole, futbal a zelený trávnik

Bez ohľadu na to, kde žijú, témy detských obrázkov sú často rovnaké.

04.05.2020 07:00
škôlka, deti, materská škola, detské aktivity,... Foto:
Deti kreslili, čo im chýba počas karantény.
debata

Od Tokia po Buenos Aires, od New Yorku po Káthmandu – deti ukázali fotoreportérom agentúry svoje obrázky z balkónov alebo z priedomí a vysvetlili, čo znamenajú.

Osemročný Reku Matsui z Tokia nakreslil sám seba medzi svojimi starými rodičmi na obrázku, kde sa všetci traja usmievajú. „Chýba mi babička a dedo. Chcel by som ísť na návštevu k babičke domov,“ povedal. Jeho o štyri roky staršia sestra Jaja nakreslila seba a svoju kamarátku. „Najviac zo všetkého by som chcela byť so svojimi kamarátkami,“ vysvetlila.

Okrem smútku po prarodičoch deti tiež kreslia športy, ktorým sa teraz nemôžu venovať. Osemročný Ivan Posta a jeho jedenásťročný brat Vince, ktorí žijú v maďarskom hlavnom meste Budapešti, nakreslili obrie futbalové lopty. „Nakreslil som futbalovú lopta, pretože na záhrade nemôžeme kopať, všade sú tam stromy a kríky,“ povedal Vince.

O tisíce kilometrov ďalej v nigérijskom Lagose nakreslil jedenásťročný Olatunji Adebayo tiež veľkú futbalovú loptu. „Chýba mi, ako som chodil hrať futbal s kamarátmi, než sa začala karanténa. Z karantény som smutný,“ zveril sa.

Ďalším, často zastúpeným motívom, sú kvety, les a zelené trávniky. Jane Hassebroek, ktorá žije v newyorskom Brooklyne, povedala: „Nakreslila som náš park, pretože to je miesto, kde sa po škole schádzame s kamarátmi a zabávame sa. V karanténe si pripadám ako v pasci, pretože žijem v New Yorku a je ťažké udržať si odstup od ostatných, keď je okolo toľko ľudí,“ dodala táto 13-ročná dievčina.

Sandithi Illeperum má 14 rokov a žije v srílanskom hlavnom meste Kolombe. Na jej obrázku sedí dievčina sama v dolnom rohu s kolenami pritiahnutými k brade a v ochrannom rúšku. Nad ňou je skupina tancujúcich ženských postáv s nadýchanou sukňou. „Pred karanténou som kreslila zábavné, kreatívne veci. Ale teraz kreslím to, čo mi najviac chýba. Kreslím svoje emócie. Cítim sa hrozne osamelá, pretože som jedináčik,“ povedala.

A niektoré deti sa rozhodli na obrázkoch symbolicky postaviť samotnému vírusu. Desaťročný Nipun Kitkrajlart, ktorý žije v thajskej provincii Samutprákán, nakreslil vírus ako monštrum ohrozujúce svet – ale zdravotníci s pomôckami, ako je dezinfekcia a ochranné rúška, jeho útok odrážajú.

V Číne, kde sa koronavírus objavil najskôr a kde už boli prísne karanténne opatrenia odvolané, vytvoril jedenásťročný Li Čchung-Čchen prepracovaný kreslený príbeh. Vírus v ňom prilieta „netopierím lietadlom“. Ľudia sú ochotní položiť svoj život, aby sa mu postavili. A nakoniec ho porazia „očkovacími zbraňami“.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #obrázky #kreslenie #karanténa

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...