Je žena na jar a na jeseň najplodnejšia?

Ovplyvňuje ročné obdobie možnosť otehotnenia? Nová štúdia to potvrdzuje.

29.04.2020 13:00
tehotenský test Foto:
V dôsledku opatrení a izolácie kvôli koronavírusu môže prísť k veľkému posunu, veľa párov počne dieťa.
debata

S príchodom jari sa u nás menia aj naše nálady a pocity. Zrazu všade vidíme zamilované páry, vtáky cvrlikajú ako o preteky. Sezónna plodnosť sa však dá nájsť takmer vo všetkom živom na celom svete. Ľudia sa naopak môžu rozmnožovať po celý rok.

„Väčšina štúdií doteraz skúmala iba čas narodenia a nie výkyvy plodnosti rozložené v priebehu roka.“ Pre rakúsky časopis Woman to povedal doktor z inštitúcie Wish Baby Institute Feichtinger, Michael Feichtinger. „V štúdii University of Boston a University of Aarhus na vzorke viac ako 14-tisíc ženách analyzovali prirodzené tehotenstvo počas celého roka v rôznych regiónoch Dánska a USA. Všetky ženy sa snažili prirodzene otehotnieť. Najväčšia túžba po tehotenstve bola zaznamenaná v oboch krajinách v septembri. Napríklad v USA bola v septembri o 48 percent vyššia ako v marci, kým v Dánsku iba o 16 percent vyššia ako v marci,“ vysvetlil Feichtinger.

Po tom, čo autori zahrnuli túto fluktuáciu do svojej analýzy, mohli na konci jesene, resp. začiatkom zimy zaznamenať zvýšenú mieru tehotenstva. Najväčšia geografická odchýlka v tomto smere bola v Spojených štátoch s výrazne vyššou mierou počatia na konci novembra. Najnižšia miera počatia bola zistená na jar. „Samozrejme, v dôsledku opatrení a izolácie kvôli koronavírusu môže prísť k veľkému posunu, pretože v tomto období veľa párov počne dieťa.“

„Na základe týchto údajov dokážeme vyvodiť závery o faktoroch, ovplyvňujúcich plodnosť. Tieto zistenia by mohli byť veľkým prínosom pre páry, ktoré chcú mať deti. Ak však túžite po dieťati, odporúčam pravidelný sex, ženy majú svoju ovuláciu každý mesiac a preto sú celý rok plodné,“ poradil Feichtinger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #počatie #plodnosť #ovulácia #koronavírus

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...