RTVS pripravila detskú reláciu v rómskom jazyku, štartuje vo štvrtok

Hlavným zámerom relácie je, aby ani deti, ktoré majú sťažený prístup k vzdelávaniu cez internet, nestratili kontakt so vzdelávaním.

22.04.2020 17:00
Tvorivý tím relácie Tumenca khere. Foto:
Tvorivý tím relácie Tumenca khere.
debata (2)

Tumenca khere – S vami doma je názov novej relácie z dielne RTVS, ktorú pripravuje televízne štúdio RTVS v Košiciach.

Určená je pre všetky deti, predovšetkým však pre deti z rómskych komunít. Diváci budú mať možnosť nazrieť aj priamo do domácnosti jednej rómskej rodiny z Košíc.

V programe nájdu diváci nielen bežné domáce aktivity, ale aj veľmi názorné vzdelávanie v štúdiu s moderátorkou Klaudiou Oláhovou a pedagógom Michalom Sivákom, ako aj rozprávku v podaní herca divadla Romathan Mariána Baloga. "Pravidelné televízne vysielanie v rómskom jazyku sme v Košiciach pripravovali už v roku 1993 cyklom Romale. Nová situácia však priniesla nápady, ktoré budú v konečnom dôsledku prínosom najmä pre deti. Detský program v rómskom jazyku je totiž v slovenskom mediálnom priestore novinkou,“ uviedla vedúca Redakcie národnostného vysielania RTVS Košice Ľuba Koľová.

Podľa riaditeľa Štúdia RTVS Košice Jozefa Puchalu bol detský vzdelávací program v rómskom jazyku výzvou, do ktorej však chcú zapojiť aj ostatné deti. "Som veľmi rád, že sa v košickom štúdiu zišiel tvorivý tím ľudí, ktorý má šancu priniesť na televízne obrazovky opäť niečo nové a navyše aj užitočné. Rovnako ma teší, že je to v úzkej spolupráci so širokým okruhom odborných inštitúcií. Verím, že hlavný zámer, aby ani deti, ktoré majú sťažený prístup k vzdelávaniu cez internet, nestratili kontakt so vzdelávaním, sa nám podarí naplniť,“ zdôraznil.

RTVS odvysiela do konca júna každý štvrtok na Dvojke deväť vydaní. Prvá časť pôjde 23. apríla o 15:00.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #vzdelávanie #relácia

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...