Čas osvojiť si psíka je ideálny. Ale nezabúdajte... karanténa sa raz skončí!

Adoptovať či neadoptovať - to je otázka! Čas karantény a izolácie, ktorú prežívajú mnohé rodiny, je obdobím, v ktorom si môžete osvojiť psíka.

06.04.2020 01:00
debata (1)
Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi aj... Foto: archív Dominiky Homolovej
IMG Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi aj so svojimi štvornohými miláčikmi. Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi aj so svojimi štvornohými miláčikmi.

V susednom Rakúsku sa aspoň na čas izolácie množstvo zvierat z útulkov dostalo do opatrovateľských rodín. Mnohí milovníci štvornohých tvorov propagujú čas trávený doma ako ten najvhodnejší, aby ste si vytvorili puto so štvornohým miláčikom. Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi, ktorej rukami už prešli stovky zvierat, nepochybuje, že rozhodnutie adoptovať si v aktuálnej situácii psa má svoje pozitíva. Treba ho aj dobre zvážiť. Ide o záväzok na niekoľko rokov.

Ako to vyzerá s adopciami psíkov z útulku v aktuálnej situácii? Nezabudli na nich ľudia vo svojich karanténach a izolácii?

Myslela som si, že práve v tomto období budú adopcie psíkov úplne pozastavené a nik sa nám nebude ozývať. Som milo prekvapená, ale je to práve naopak. Zrealizovali sme pomerne dosť veľa adopcií za obdobie karantény. Samozrejme, všetko za sprísnených podmienok.

Ako proces prebieha, je v niečom iný než bol pred karanténou?

Momentálne neplatí, že by ľudia mohli prísť do útulku, tráviť tam čas a psíky si vyberať priamo na mieste. Musíme chrániť aj našich pracovníkov. Našťastie sú veľmi nápomocné sociálne siete a internet. Tam sa dá vybrať podľa fotografie, opísaných preferencií a všetko ďalšie prebieha cez telefón či mail. O konkrétnom psovi im podáme všetky dostupné informácie. Ak sa rozhodnú, môžu prísť ku nám. V rámci sprísnených podmienok im psíka odovzdáme na kratší čas, majú možnosť sa ísť s ním prejsť, stráviť s ním chvíle mimo útulku a potom sa môžu rozhodnúť, či s ním odídu aj domov.

Stačí na takéto rozhodnutie krátka prechádzka?

Vybrať si psa po polhodinke spoločného času – to naozaj asi nestačí. Najlepšie je, ak so psom skúsite žiť v spoločnej domácnosti. Skúsite si to v domácom prostredí. Napriek tomu, že k adopcii dôjde a spíše sa s novými majiteľmi adopčná zmluva, vždy ľuďom hovoríme, že prvé dni, možno aj týždne sú len skúšobné. Je to aj bod v adopčnej zmluve – ak by sa čokoľvek udialo, alebo ak zistia, že pes im nevyhovuje, vždy si psa vezmeme naspäť. Možno aj preto sú ľudia odvážnejší urobiť vážny krok s adopciou zvieraťa. Majú zadné vrátka. Pozitívne však je, že prípadov, keď by sa k nám psíkovia vrátili, máme skutočne málo. Asi aj preto, že dôsledne jednotlivé adopcie zvažujeme a snažíme sa zvieratká napasovať tak, aby boli spokojní ľudia aj psíkovia.

Ako prebieha proces „párovania“? Ktoré informácie sú pre vás najdôležitejšie?

Adopcia zvyčajne štartuje tak, že ľudí zaujme nejaký zo psíkov na našej stránke a kontaktujú nás. Od prvého momentu začíname zisťovať, aké podmienky pre zviera ponúkajú. Aké majú predstavy o psovi. Aký majú životný štýl, čo od psa očakávajú. A podľa toho sa im snažíme aj odporučiť, či ten konkrétny, ktorého si vybrali, je pre nich povahovo vhodný. Dôležité je, aby pes sedel majiteľovi povahou. Výzor je druhoradý. Aj keď ľudí vždy najviac zaujme. Snažím sa všetkým vysvetľovať, že nie každý pes je pre každého vhodný.

Nad čím sa treba zamýšľať, ak si chcem osvojiť psa?

Určite si musíte položiť otázku, či ste aktívny človek alebo či sa chcete len prechádzať okolo paneláku. Či vyžadujete od psíka, aby bol vhodný aj k deťom, aby sa znášal s mačkami či prípadne, aby vedel vychádzať s inými psami. Pred adopciou je celý súbor informácií, ktorý je nutné zistiť a podľa neho zvážiť, či daný pes je vhodný alebo či je lepšie odporučiť nejakého iného.

Nechajú si ľudia poradiť?

Veľa ľudí si nechá odporučiť psíka. Uvedomujú si, že my ich skutočne poznáme. Nedávno sme mali príklad, keď volali záujemcovia o adopciu a vyberali psíka pre staršiu dámu, mamu jedného z dvojice. Vybrali ročného, mladého a aktívneho. Podľa fotografie, podľa veľkosti. Vysvetľovala som im, že ide o mladé zvieratko, ktoré potrebuje oveľa viac ako mu dokáže dať starší človek. Našťastie si dali povedať, adoptovali si od nás staršieho pokojného psíka a ich mama je s ním veľmi spokojná.

Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi aj... Foto: archív Dominiky Homolovej
Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi aj so svojimi štvornohými miláčikmi. Dominika Homolová zo združenia Pes v núdzi aj so svojimi štvornohými miláčikmi.

Ako reagujete na tvrdohlavcov?

Sú aj takí. Ak si stoja za tým, že chcú konkrétneho psa, no my si myslíme, že to nie je dobrý výber, alebo že ide o podmienky, ktoré nebudú pre zviera vyhovujúce, k adopcii nedôjde.

Platí aj pravidlo, s ktorým sa často operuje medzi laikmi – do paneláku „maximálne“ čivavu a veľký pes má ísť na záhradu?

U nás vyžadujeme, aby pes mal primárne kontakt s človekom. Aj zviera, ktoré ide do rodinného domu, musí mať prístup dovnútra. V zime prístup do tepla. Ľudský kontakt je tam potrebný a nech je pes akokoľvek veľký, potrebuje človeka a žiť pri ňom. Nie byť odstrčený niekde vonku pri rodinnom dome. Veľkosť je nepodstatná, dôležitá je povaha a tiež, čo pes potrebuje pre život a či mu to nová rodina dokáže dať.

Špecifickú skupinu určite tvoria staršie zvieratá. Sú vhodné na adopciu?

Veľmi ich odporúčame. Sú upokojené, neočakávame, že s nimi príde nejaké pubertálne obdobie, obdobie ničenia. Väčšinou ich netreba všetko učiť. Zároveň sú to zvieratá, ktoré sa veľmi rýchlo naučia nové veci, aj preto, lebo už sú dospelé a vo veku, keď už tak veľa nepotrebujú. Bavíme sa o vekovej hranici nad päť rokov. Mnohí ľudia majú akosi zaužívané, že berú takého psíka ako starého. Nie je to pravda. Pes sa môže bez problémov dožiť dvanásť, trinásť, možno aj pätnásť rokov, takže ide o psíkov v najlepšom veku. Pokiaľ niekto nemá čas vychovávať si šteniatko alebo sa aktívne venovať mladému psovi, zviera od päť rokov hore je ideálna voľba. Nepochybne tým tiež urobíte dobrý skutok, pretože majú omnoho menšiu šancu na adopciu a život v útulku veľakrát znášajú horšie. Adopciu staršieho psíka odporúčame aj ľuďom, ktorí v živote psa nemali. Úplným začiatočníkom, ktorí nemajú ani skúsenosti ako psa vychovať. Je určite lepšie, ak si vezmú staršieho jedinca, ktorý už má návyky než keby mali zle vychovať alebo nevychovať mladého psa, ktorý by zase mohol skončiť u nás, lebo ho nezvládli.

Súčasný stav sa odrazí aj na ekonomickej situácii mnohých rodín. Na aký finančný záväzok by sa mala rodina pripraviť?

Pri adopcii sa platí adopčný poplatok. U nás je to päťdesiat eur, čo pokrýva len časť nákladov, ktoré sme so zvieraťom mali. Každý pes od nás odchádza kompletne odčervený, odblšený, očkovaný, začipovaný a vykastrovaný. Adopčným poplatkom pokryjeme len nejakú časť našich nákladov, no aj vďaka nemu sa potom môžeme postarať o ďalšieho psa, ktorý ku nám príde. Pes je finančný záväzok, pretože raz ročne ho treba očkovať a platiť za neho daň. To sú veci, ktoré musíte robiť vždy. K ďalším mesačným nákladom sa radí kvalitná strava. Odporúčame ľuďom, aby zvieratá nekŕmili nekvalitnými granulami zo supermarketov, pretože práve tie môžu spôsobiť zdravotné problémy, ktoré vás na veterine vyjdu viac peňazí ako keby ste mu kupovali kvalitnú poživeň. Náklady sú granule a poplatky, ktoré sú povinné. Samozrejme, každý majiteľ psa musí rátať s tým, že pes môže ochorieť. Môže mať úraz. Vtedy sa náklady k tomu úmerne zvýšia. Môže sa tiež stať, že sa časom u psíka objaví alergia, sú zvieratá, ktoré sú cukrovkári, tam sa zase finančný náklad premieta do špecifickej stravy – granule sú nákladnejšie. Ale či napríklad budete investovať do peliešku alebo mu usteliete na staršej deke, to je psovi jedno. Je najšťastnejší, keď je pri človeku. Záleží najviac na tom, koľko času mu budete venovať.

Odporučili by ste teda ľuďom, aby si psa vzali. Času teraz máme dosť, ale snáď nebudeme v izolácii večne…

Pokiaľ ide o zváženú adopciu, nad ktorou rodina či jednotlivec uvažovali už dlhšie, urobiť krok v tomto čase je dobré rozhodnutie. Sme doma a môžeme sa psíkovi v prvých dňoch intenzívne venovať, vytvoriť si s ním väzbu, intenzívnejšie ho učiť. Musíte však rátať s tým, že toto obdobie pominie, vrátime sa do nášho bežného, u niekoho aj veľmi hektického života, ale psík v domácnosti zostane. Bude si žiadať rovnako veľa pozornosti, času, ktorý mu treba venovať. Je to záväzok na niekoľko rokov a to aj stále zdôrazňujeme. Bez ohľadu na karanténu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #útulok #zviera #zodpovednosť #koronavírus #karanténa

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....