Psychohygiena pre mamičky v karanténe

Momentálne sme všetci na jednej lodi, hoci každý vo svojom dome či byte. Nastal čas na psychohygienu matky. Pretože v karanténe sa väčšina matiek cíti úplne inak ako bezdetní ľudia.

09.04.2020 13:00
Mama, otec, bábätko, dieťa, rodina Foto:
Väčšina mamičiek bojuje denne o niekoľko minút pre seba.
debata

V závislosti od veku vašich detí, budete pravdepodobne čeliť náročným situáciám. Bude umenie mať o všetkom prehľad. Obnovenie pokoja, pozornosti a dôvery sa vám v niektorých dňoch bude javiť ako nemožné. Poradíme vám, čo spraviť pre svoju psychohygienu…

Buďte tvorivá

V karanténe s deťmi môžete dni vnímať ako týždne. Mnoho matiek ani nevie, či je víkend. O to je dôležitejšie, aby ste sa pravidelne starali o akýsi program (v rámci možností). Či už pre partnera, pre seba alebo pre celú rodinu, programová zložka vám môže priniesť veľa rozmanitosti a radosti do týchto dní. Vašej fantázii sa pritom medze nekladú. Čo napríklad videochat s kamarátkami a dobrým vínom? Alebo rande na balkóne pri sviečkach s vašim partnerom?

Doprajte si

Ak vám chýba energia na akékoľvek tvorenie, siahnite po tom, z čoho máte vždy dobrý pocit. Môže to byť obľúbená hra, dobrý film, joga alebo kúpeľ pri sviečkach a relaxačnej hudbe. Nechajte sa rozmaznávať, užívajte si to naplno. Nezabudnite, starostlivosť o seba a sebaláska idú ruka v ruke. Ak si dobijete baterky, budete mať viac energie pre rodinu, domácnosť a ďalšie výzvy každodenného života v karanténe.

Uvedomte si, v čom sa vám darí

To je vyčerpávajúce cvičenie. Občas máte pocit ako na kolotoči. V bežnom chaose sa orientujeme skôr na to, čo je potrebné zlepšiť. Spravidla robíme veľa vecí k našej spokojnosti a každý deň bez toho, aby sme venovali pozornosť tým, ktoré si to zaslúžia. Urobte si pauzu a občas vystúpte zo svojho kolotoča a zamerajte sa len na seba. Zhlboka sa nadýchnite a potom vydýchnite. Venujte denne pár minút tomu, aby ste si uvedomovali, čo dobré sa vo vašom živote práve deje. Určite toho nie je málo.

Dištancujte sa

Je to ťažké, áno. Väčšina mamičiek bojuje denne o niekoľko minút pre seba. Hranice medzi potrebami deti a medzi ich potrebami sa, žiaľ, rozmazávajú. Predovšetkým schopnosť veľmi malých detí vnímať a brať vážne pocity a potreby druhých sa vo všeobecnosti ešte nepriblížili úrovni dospelých. Opakovaným rozprávaním o tom, čo robíte, čo potrebujete a čo chcete, sa môžu postupne rozvíjať do pocitov, že sa čiastočne líšia od potrieb detí. Predpokladom je, že teraz viete a cítite, ako sa máte a čo potrebujete. Vždy sa samy seba spýtajte, čo práve potrebujete a ako vám je.

Obklopte sa zeleňou

Príroda je momentálne tým, čo nám spôsobuje radosť. Je jar a vonku to kvitne a hýri všetkými nádhernými farbami a vôňami. Ak máte možnosť, vybehnite si do lesa, na balkón alebo si pozrite aspoň dokument v televízii o prírode, obklopte sa prírodou a voľne sa nadýchnite. Samozrejme, byt opúšťajte len výnimočne a dodržiavajte odstup od ostatných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #radosť #pokoj #fantázia #psychohygiena #karanténa

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...