Sedem krízových zásad pre rodinnú kasu

Bojujeme s koronavírusom. Každému je dnes už jasné, že to nie je len riziko pre naše zdravie, ale negatívny vplyv sa prejaví aj na ekonomike.

25.03.2020 15:00
sporenie, vklad, peniaze, termínovaný Foto:
Ako sa správať v čase krízy?
debata (1)

Odborníci na financie vždy prízvukovali, na nutnosť mať dostatočnú finančnú rezervu. Tí, ktorí sa ich rád držali, zvládnu krátkodobý výpadok. Čo však ostatní, ktorí sa na horšie časy nepripravili? Ako eliminovať vplyv krízovej situácie na rodinnú kasu? Marián Padyšák z PARTNERS GROUP SK zhrnul 7 základných finančných rád, ako eliminovať vplyv krízovej situácie na rodinnú kasu.

Znížte výdavky
V prvom rade je potrebné obmedziť výdavky na najnutnejšie. Začína sa to odopretím si služieb, ktoré mi negenerujú žiaden benefit a ekonomický prínos. Rozšírený TV balík sa dá zredukovať na základný, paušál bez viazanosti tiež. Kúpu mobilného telefónu, PC, chladničky, vysávača, práčky alebo aj rodinného auta skrátka odložte na neskôr.

Žiadne pôžičky
Na prípadný spotrebný úver na vyššie uvedené pôžitky jednoducho zabudnite. Ak na ne nemám teraz, bolo by tým najnezodpovednejším hazardom uvažovať nad požičaním si.

Problémy so splátkou hypotéky a úverov hláste banke
Ak to bude nutné, skúste sa dohodnúť s bankou na odklade splátok hypotekárneho úveru alebo konsolidácii viacerých úverov do jedného s celkovo nižšou úrokovou sadzbou.

Nakupujte iba potrebné veci
Bežné rodinné nákupy zredukujte na to najnutnejšie a pred každým nákupom si spravte presný zoznam, ktorý aj dodržte.

Investície sa zotavia
Nepanikárte, ak máte zainvestované peniaze v investičných produktoch, fondoch, i napriek tomu, že aktuálne akciové trhy padli. Poklesy a nárasty sú prirodzené, aj keď teraz ide o väčší pokles. Nie je však riešenie v panike vyberať a predávať akcie, lebo predáte investície so stratou. Investície potrebujú na zhodnotenie čas. A v tejto situácii potrebujú čas na to, aby sa trhy zotavili.

Naopak, investujte. V kríze sa to oplatí najviac
Ak máte úspory v bankách na bežných či termínovaných účtoch, zainvestujte ich. Súčasné úrokové sadzby, ktoré sa mnohokrát blížia k nule, v kombinácii s infláciou dnes skôr peniaze na účtoch znehodnocujú. Práve časy krízových situácií sú najvhodnejšie na investovanie, pretože akciové trhy krátkodobo poklesli.

Príležitosť na zhodnotenie II. a III. piliera
Teraz je vhodná príležitosť pre ľudí, ak majú peniaze v konzervatívnych a garantovaných fondoch v II. a III. dôchodkovom pilieri, presunúť ich do indexových, príp. akciových, lebo využijú tzv. výpredajové zľavy na trhoch. Po najväčších prepadoch na akciových trhoch prichádzajú totiž najväčšie nárasty. A v garantovaných fondoch ten nárast nepocítite. Dajte úsporám čas na zotavenie. Keďže ide sporenie na dôchodok, ten čas máte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #financie #ekonomická kríza #koronavírus #rodinná kasa

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...