5 tajomstiev uvoľnenej a zrelaxovanej mamičky

Povolanie mama na plný úväzok so sebou prináša každodenné vyčerpanie. Starať sa nielen o seba, ale aj o to malé šidlo, ktoré je v jednom kuse v pohybe.

27.03.2020 11:00
plačúce bábätko, bábo Foto:
Bábätká komunikujú prostredníctvom gest, vzlykov alebo zvukov.
debata

Vaše inštinkty vám snáď môžu veľa napovedať, aj to, že máte byť pozornejšia a aktívnejšia. Ale trochu sa uvoľnite! Garantujeme vám, že nebudete tým pádom horšia mama.

Dôverujte mu, ukáže vám, čo potrebuje

Občas pôsobia bezmocne, ale bábätká komunikujú prostredníctvom gest, vzlykov alebo zvukov. Psychológ David Chamberlain vysvetľuje, že novorodenci hovoria svojim rodičom, čo si myslia, už predtým, ako vedia rozprávať, a to prostredníctvom pohybov a reakcií. Napríklad vystretie rúk znamení „držte ma“, zvedavý pohľad môže prezradiť túžbu „povedz mi viac“, úšklebok alebo krik môže znamenať „daj to preč“ alebo naopak, „potrebujem to“. „Poznatok o tom, že bábätká sú schopné komunikácie a nie bezradné, môže úplne zmeniť spôsob, ako s nimi zaobchádzame,“ uviedla Deborah Solomon, autorka knihy Baby Knows Best v rozhovore pre The Bump. Takže mamičky by sa mali snažiť porozumieť reči svojho bábätka.

Nežiadajte od neho, čoho ešte nie je schopné

Vaše dieťa sa ešte nedokáže obrátiť? V poriadku, tak ešte nie, nenúťte ho. Nevie ešte cikať do šerblíka? Raz príde aj to. „Skôr nie je vždy najlepšie,“ hovorí Deborah Solomon, „samozrejme, niektoré deti potrebujú viac podpory ako iné, ale dajte im čas, aby vám to samy ukázali.“ Je ľahké byť pod tlakom, keď čítate, čo by už dieťa malo vedieť, ale nebojte sa, hlavu hore. Kedy nastane ten čas, kedy to už skutočne môžete brať vážne? Keď sa vaše dieťa ešte ako dvojročné nesmeje, po šiestich mesiacoch sa samo neotáča, v deviatich mesiacoch nie je sebestačné… Vtedy sa o tom odporúča hovoriť s pediatrom.

Nechajte ho robiť chyby

Keď začne vaše dieťa chodiť, bude padať, vysvetľuje Deborah Solomon. "Možno si myslíte, že ho to bolí, alebo že sa vystrašilo? Ak začnete vyľakane reagovať, vaše dieťa sa to od vás naučí, prevezme to. Namiesto toho mu môžete pokojne vysvetliť, čo sa práve stalo. Spadol si a to ťa prekvapilo! Ak si vaše dieťa skutočne ublížilo a potrebuje pomoc, dá vám to vedieť.

Vysvetlite mu, čo sa deje

Predstavte si, že máte u lekára termín a on vás prezrie – úplne bez slov. Aj my uvítame, ak nám povie, čo sa deje, napríklad, že „je to obyčajné prechladnutie“. Toto by prijali aj deti. Keď dieťaťu hovoríte, čo sa deje, napríklad, že teraz použijete krém, ktorý chladí, nebude vyrastať v strachu, pretože stále vie, čo ho čaká. Je to užitočné aj pre vývoj reči, pretože vás môže počúvať!

Dajte mu priestor

Zabudnite na výčitku, že ste sa so svojím dieťaťom dnes málo hrali. Jednoducho si myslíte, že musíte robiť všetko. Nemusíte! Vaše dieťa sa práve narodilo a vy od neho chcete, aby sa nepretržite bavilo? Nie je to potrebné. Novorodenec niekedy potrebuje jednoduché veci, cítiť vánok na líčku, pozorovať list na strome… Všetko je preň nové! Dopriať mu čas len pre seba, aby malo svoj pokoj a mohlo z postieľky pozorovať nový svet navôkol, mu dáva slobodu a nezávislosť a vás to podnecuje k tomu, že sa nemusíte baviť nepretržite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #komunikácia #podpora #gesto #krik #inštinkt

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...