Ako si rozdeliť a ustrážiť peniaze v rodinnej kase?

Súčasťou rodinnej kasy sú všetky peniaze, ktoré do domácnosti prichádzajú. Teda príjem zo zamestnania, podnikania, brigád, ale napríklad aj rodinné prídavky.

16.03.2020 11:00
úver, splatnosť, prasiatko, sporenie, peniaze, Foto:
Máte prehľad o vašich rodinných financiách?
debata

Sú to prostriedky, ktoré máte k dispozícii a musíte s nimi hospodáriť a správne ich rozdeliť. "Ideálny pomer pre rodinu je, ak spotreba na bežný život domácnosti – energie, auto, stravu, telefón a podobne – tvorí najviac 40 % z príjmov, 30 % z príjmov by mala byť maximálna splátka všetkých úverov – hypotéka, spotrebný úver, lízing na auto a iné,“ odporúča Jozef Bárdy z PARTNERS GROUP SK. Pri rozdelení financií experti odporúčajú takzvané ideálne finančné miery – teda 10 % finančnú rezervu, 20 % na dlhodobé ciele, 30 % na pôžičky a 40 % na bežné výdavky.

Medzi najčastejšie chyby patrí to, že ľudia využívajú finančné a bankové produkty, ktoré sú pre nich nevýhodné. Nemajú dobrý výnos, majú vysoké poplatky, nekorešpondujú s ich životnými situáciami, nevhodne kryjú ich poistné riziko a podobne. Taktiež zvyknú mať zle nastavený svoj dôchodkový fond v druhom pilieri, preto im peniaze nezarábajú. Častým problémom sú stále nevýhodné úvery. "Väčšina ľudí na Slovensku je presvedčených, že financiám rozumie. Opak je pravda. Slováci si podľa prieskumov myslia, že rozumejú financiám a finančnému trhu. Fakt je, že vo výsledkoch finančnej gramotnosti obyvateľov EÚ sa pravidelne umiestňujeme na ,chvoste‘ rebríčka,“ upozorňuje Jozef Bárdy.

Ako si rozdeliť peniaze?

Rýchle peniaze

  • dostupné do max. 1 týždňa – bežný účet, sporiaci účet, peňažný fond –cieľom nie je zhodnotenie, ale vytvorenie finančnej rezervy skôr na nečakané situácie.

Výnosné peniaze (horizont 5 – 20 rokov)

  • investície do fondov, investičné produkty – účel je zhodnotenie peňazí, ideálne spôsobom, aby klient neplatil dane z výnosu. Cieľ môže byť napríklad predčasné splatenie hypotéky, kúpa auta, rekonštrukcia, sporenie na VŠ pre deti do budúcna a podobne.

Isté peniaze

  • sú to prostriedky, ktoré zabezpečia istotu v budúcnosti – predovšetkým životný štandard v dôchodkovom veku. Ideálnymi produktmi sú dynamické dlhodobé investičné sporenie alebo kvalitné investičné životné poistenie. V prípade investičného životného poistenia sú veľmi dôležitým parametrom poplatky. Zvolením správneho investičného produktu si však klient zabezpečí špičkovú ochranu príjmu počas života v prípade neočakávaných udalostí a zároveň svoju rentu na dôchodku.

Ako mať pehľad vo financiách?

  • Majte pod kontrolou, kam idú vaše peniaze – spravte si rozpis výdavkov a príjmov.
  • Minimalizujte výšku splátok na úvery.
  • Maximalizujte svoje mesačné výdavky do aktív – investície, sporenia, životné poistenie.
  • Urobte si finančný plán – nebojte sa poradiť s odborníkom na financie, ktorý vám nastaví finančný plán na mieru. Minimálne raz ročne s ním konzultujte a upravte svoj finančný plán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #rodinný rozpočet #finančný plán

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...