Zabezpečiť potomkovi dobrý štart do života? Chce to nemalé výdavky, preto plánujte

Túžbou rodičov je postarať sa o deti, až kým nevyletia z hniezda a nepostavia sa na vlastné nohy.

25.02.2020 17:00
dieťa, sporenie, deti, rodina, peniaze Foto:
Väčšina rodičov má na prvom mieste svoje deti.
debata

Šťastie a spokojnosť rodiny patrí u Slovákov k najdôležitejším cieľom v živote Slovákov. Je to snom, a dokonca už aj realitou, u 96 % opýtaných Slovákov vo prieskume PARTNERS GROUP SK, ktorý realizovala agentúra Focus. Za veľmi dôležité tiež považujú venovať sa svojim záľubám (91 %), mať prácu, ktorá ich baví (87 %) a dať dobré vzdelanie pre svoje deti (86 %).

Väčšina rodičov má na prvom mieste svoje deti. Želajú si zabezpečiť ich od narodenia až po vysokú školu a vytvoriť im ľahší štart do života. "Ich snahou je, aby svojim deťom zabezpečili všetko, čo potrebujú, často na úkor vlastných potrieb,“ uviedla Linda Gergeľová, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK. Podľa jej skúseností, ak sa opýtate rodičov, aké sú ich dlhodobé finančné ciele, najčastejšie hovoria o financovaní školy alebo o zabezpečení aspoň časti vlastného bývania svojim deťom. Nie sú to malé sumy, ak si ich však vopred naplánujú, rodinný rozpočet takúto záťaž ani nemusí pocítiť.

Rodičia by mali ideálne rátať so zvýšenými výdavkami v rodinných financiách už od narodenia dieťaťa až po jeho štart do života. Výdavky počas života dieťaťa sa môžu vyšplhať celkovo na 70 000 eur, tvrdí zo skúseností odborníčka Linda Gergeľová. Ak dieťa študuje na vysokej škole v zahraničí, výdavky sú, prirodzene, vyššie. Pokiaľ sa rodičia začnú pripravovať na toto obdobie už pri narodení, stačí, aby investovali napríklad iba 30 eur mesačne. Pri optimálnom zhodnotení po 20 rokoch im takáto investícia prinesie práve očakávanú sumu.

Linda Gergeľová uvádza príklad, ako sa dá zhodnotiť pravidelné mesačné investovanie 30 eur: Ak začnete odkladať pri narodení dieťaťa sumu 30 eur za mesiac v programe pravidelného investovania s dynamickým portfóliom, v 18 rokoch bude mať vaše dieťa viac ako 12 000 eur.

V prípade, že by ste sa rozhodli pre sumu 100 eur mesačne s rovnakým portfóliom, výsledná hodnota bude viac ako 41 000 eur.

Ak by ste sa však rozhodli v investovaní pokračovať bez výberu až do ukončenia vysokej školy (24 rokov), pri priemernom ročnom zhodnotení 7 % by ste dosiahli sumu vyše 70 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #deti #výdavky #škola #rodičia

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...