Zabudnite na neporiadok! Varenie s deťmi má mnoho výhod

Varenie s deťmi nie je jednoduché. Príprava a následné upratovanie potom, čo drobné ruky všade rozsypú práškový cukor, si žiadajú trpezlivosť.

27.01.2020 15:00
matka, deti, varenie, jedlo Foto:
Prečo sa oplatí variť s deťmi?
debata

Hovorí sa ale, že varenie je forma umenia a pravdou je, že je to aj niečo viac: je to spôsob, ako naučiť deti schopnostiam zásadným pre 21. storočie, ako je kritické myslenie, kreativita a spolupráca, napísala v časopise Time šéfredaktorka edície America 's Test Kitchen Kids, ktorá vydáva kuchárky pre deti.

Deti varenie prinúti k zamysleniu sa nad súvislosťami s vonkajším svetom, keď sa spýtajú, odkiaľ jedlo pochádza alebo na pôvod receptu. Umožní im využiť v inom kontexte to, čo sa naučili v škole. Častými úlohami pri varení je váženie surovín, váľkanie cesta na konkrétny rozmer, čo preverí matematické schopnosti mladých šéfkuchárov.

Varenie tiež ukáže, ako funguje veda v bežnom živote. Napríklad taká majonéza: po žĺtkach, citrónovej šťave, horčici, cukre a soli prichádza na rad olej, ktorý sa pridáva po troškách do misky alebo mixéra, kým nevznikne hladká, krémová emulzia. Niektoré deti ale postupujú zbrklo, olej pridajú naraz a výsledkom je podivná tučná hmota. Naskytne sa tak príležitosť vysvetliť im, že olej a vodu nemožno zvyčajne zmiešať. Kuchárske neúspechy, ako je tento, ale aj úspechy, pomáhajú rozvíjať detskú húževnatosť. Varenie okrem praktických zručností tiež posilňuje charakter. Deti vedie k tomu, aby spolupracovali s ostatnými a buduje ich sebadôveru, keď si môžu samy zabaliť desiatu, upiecť maškrty na výlet alebo pomáhať ostatným s večerou.

Vďaka vareniu sú deti tiež otvorenejšie novým jedlám, ktoré by inak možno ani neochutnali. „Jedenásťročný Jad nikdy nejedol quinou, ale raz vyskúšal recept na quinou s bylinkami. Jeho rodičia potom hovorili, že ho táto nová ingrediencia tak nadchla, že jedlo uvaril pre svoju rodinu hneď ďalší večer a od tej doby je quinoa súčasťou ich domáceho jedálnička,“ napísala Molly Birnbaumová.

Najlepšie na varení s deťmi ale samozrejme nie je rozvíjanie schopností a udeľovanie životných lekcií, ale spomienky, ktoré na tieto chvíle zostanú.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #varenie #kreativita

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....