Prvé Vianoce bez rodiny? Takto ich zvládnete bez výčitiek

Máte zlé svedomie, pretože chcete stráviť Vianoce len s priateľom a vynechať z toho rodinu? Skutočne nemusíte.

11.12.2019 09:00
Vianoce, zima, keks, medovník, čaj Foto:
Vianoce sú jedny z najromantickejších sviatkov vôbec!
debata

V mnohých rodinách je tradícia tráviť Štedrý večer spoločne, či sú deti malé alebo už dospelé. A pre niekoho je ešte aj po 35-ke úplne samozrejmé tráviť tento deň s rodičmi v obývačke a tešiť sa z darčekov (ako za starých čias). Iní sa už chcú izolovať a vytvoriť si svoje vlastné tradície – najmä v prípade, ak sa na scéne objaví partner. Dáva to zmysel, pretože Vianoce sú jedny z najromantic­kejších sviatkov vôbec! Žiaľ, nie všetci príbuzní majú pre to pochopenie a aj keď to otvorene nepovedia, ich reč tela ich prezradí. A to spúšťa výčitky svedomia.

Ako sa vysporiadať so zlým svedomím?

Prečo sa cítim previnilo?
Pocity viny môžu byť opodstatnené vtedy, ak vedome prekročíte svoje plány. Ale v rodinnom prostredí ste neurobili nič zlé – vina je umelo vytvorená rodičmi a príbuznými, napríklad výrokmi typu „teraz, keď máš priateľa, na nás zabúdaš“, prípadne „vždy to u nás tak bolo“. Ak vám záleží na harmónii, bude pre vás ťažké takéto výroky prehliadnúť. Majte však na pamäti, že máte právo na svoj vlastný život, podľa svojich predstáv.

Čo skutočne chcem?
Máte chuť na svoju rodinu? Pretože nemusíte! Možno sú vaši rodičia 24. decembra v totálnom kŕči a nálada skôr pripomína hystériu ako skutočnú radosť. Alebo je večer rýchlo preč, pretože všetci sa už po 23 hodine zberajú do postele. V každom prípade, verte, že je v poriadku, keď si zorganizujete vianočné sviatky po svojom.

Jasná komunikácia – aj s rodičmi!
Nechcete tieto poznámky len tak ignorovať? Potom prehovorte! Pozor, musí to byť vecné a len informačné. Stojte si za svojím. Vysvetlite rodičom, že vás bolí, keď vo vás vzbudzujú výčitky svedomia. Nechcete sa cítiť previnilo. Pripomeňte im, že sa tiež v určitom okamihu dištancovali od svojich rodičov a sviatky oslavovali sami. Prečo to nemá byť dopriate aj vám?

Nájdite kompromisy
Musíte všetkých uspokojiť? Tí, ktorí nevedia žiť bez harmónie, povedia asi áno, ale to celkom nesedí. Skúste nájsť kompromis. Napríklad navrhnúť na návštevu nasledujúci deň, 25. decembra, alebo spolu stráviť Silvestra či Nový rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vina #Vianoce #harmónia #kompromis #tradícia #výčitky svedomia

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....