Potešiť všetkých na Vianoce? Skúste to bez zadlžovania

Mnoho ľudí sa počas Vianoc dostáva pod tlak - obdarovať všetkých naokolo darčekmi si žiada peniaze.

18.11.2019 11:00
Vianoce, darčeky, euro, nakupovanie Foto:
Za čo nakúpiť darčeky? Určite nie na dlh.
debata

Darčeky na dlh rozhodne nie sú dobrou voľbou, po sviatkoch totiž môže nastať kruté vytriezvenie. Pred Vianocami míňajte uvážene a vyhýbajte sa rôznym pasciam. „Zo skúseností však treba poukázať, že rizikové sú kreditné karty a povolené prečerpanie, ktoré mnohí ľudia nesprávne za pôžičky nepovažujú,“ upozorňuje Peter Gurecka odborník na financie z PARTNERS GROUP SK. "Štatistiky ukazujú, že viac ako štvrtina Slovákov využívajúcich možnosť ísť do mínusu na kreditke nedodrží podmienky bezúročného obdobia vrátenia peňazí a dostávajú sa do zbytočnej dlhovej špirály.“

Nezadlžujte sa zbytočne ani kvôli Vianociam:

Ak i napriek riziku siahnete pred Vianocami po úvere (pôžička, spotrebiteľský úver, debet na kreditnej karte) stanovte si vopred, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať z rodinného rozpočtu. Neberte si úver kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. "Ani to, že sú Vianoce, neznamená, že by ste sa mali za každú cenu zaviazať k nevýhodným ponukám len preto, aby ste kúpili vysnívaný darček. Jeho nevýhodná kúpa vás totižto môže strašiť počas ďalších mesiacov. Základné pravidlo je, že najlepší úver je žiaden úver,“ hovorí Iveta Hudáková, analytička z portálu Finančný kompas, a zároveň poukazuje na úverové pasce, ktorým je dobré sa vyhnúť a to nielen pred Vianocami:

1. V prípade kreditnej karty vám banka finančné prostriedky požičiava. Na kreditnej karte nemáte žiadne vlastné prostriedky, všetko, čo ňou zaplatíte, je vlastne pôžička od banky a prostriedky je potrebné vrátiť. „Lákadlom kreditnej karty je, že banky poskytujú bezúročné, väčšinou 45-dňové, obdobie. Ak financie v tomto období vrátite, banka si nezapočíta žiadny úrok. Riziko sa však skrýva v približne 20 % úroku pri ak peniaze nestihnete vrátiť,“ poukazuje na nebezpečenstvo kreditiek Iveta Hudáková.

2. Výhodou nebankovej pôžičky môže byť snáď len jej rýchlosť. Ale platí tu jeden základný princíp všetkých pôžičiek, že rýchle peniaze sú drahé peniaze a preplatenie nebankových pôžičiek, spolu s celkovými nákladmi, ako sú rôzne poplatky, patrí k najvyšším na trhu.

3. "Treba zvážiť, či daný úver naozaj potrebujete a či ho dokážete v budúcnosti riadne splácať. Dôležité je poznať svoje možnosti. Nepreceňujte sa a vyhnite sa príliš vysokým záväzkom, premyslite si, koľko ste schopní mesačne splácať a na koľko mesiacov pôžičku chcete,“ radí Iveta Hudáková. "Porovnávajte viacero finančných produktov, poriadne si čítajte všetky dostupné informácie. Vyskúšajte si tiež výpočty úverov prostredníctvom online kalkulačiek. Pri výbere sa rozhodne riaďte aj ročnou percentuálnou mierou nákladov, ktorá zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou, nielen samotný úrok. Patrí sem napríklad poplatok za schválenie žiadosti, vedenie úverového účtu alebo poistné.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Vianoce #nakupovanie

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...