Ženy sú pri plánovaní Vianoc disciplinovanejšie! Pozor na účet za darčeky

Predvianočný ošiaľ sa začína, reklamy či výzdoby v nákupných centrách a obchodoch útočia svojou silou už nejaký ten čas.

12.11.2019 17:00
Vianoce, darčeky, dieťa Foto:
Preháňate to s darčekmi?
debata

Dostávame sa pod tlak, ktorý je, zdá sa, každým rokom silnejší. Pre ilúziu, že bez desiatok darčekov by neboli Vianoce Vianocami, sa mnohí Slováci dostávajú do finančného stresu. Kvôli čomu? Kvôli sviatkom pokoja.

Ako sa Slováci správajú 6 týždňov pred Vianocami? Aké sú ich plány, čo sa nakupovania týka?

Muži kontra ženy

Málokto sa pripravuje na Vianoce počas celého roka. Väčšina Slovákov (90 %) plánuje vianočné nákupy práve na posledná dva mesiace pred nimi. Dokonca až takmer polovica Slovákov (47 %) si necháva nákup darčekov na posledné dva týždne. Ženy sú pri plánovaní Vianoc disciplinovanejšie. Polovica žien zabezpečuje darčeky mesiac až dva pred Vianocami, zato u mužov je to iba tretina. Na poslednú chvíľu, čiže pár dní pred Vianocami, si však necháva darček tretina mužov (29 %), ale žien iba 9 %.

Praktické veci víťazia

V exkluzívnom prieskume spoločnosti PARTNERS GROUP SK, ktorý minulý mesiac realizovala agentúra FOCUS, Slováci prezradili, aké darčeky plánujú tento rok kupovať pod stromček. "Zdá sa, že pod stromčekom si nájdeme viac praktické veci. Štvrtina Slovákov sa chystá kupovať najmä kozmetiku, drogériu a tiež oblečenie. Približne 15% Slovákov poteší pod stromčekom deti hračkami, ale aj knihami a tiež finančnou hotovosťou,“ prezrádza výsledky prieskumu Peter Gurecka, odborník na financie z PARTNERS GROUP SK.

Účet za Vianoce

Z prieskumu tiež vzišlo, že v priemere plánujú Slováci minúť tento rok na nákup vianočných darčekov takmer 200 eur. "Netreba však zabúdať na to, že nákup darčekov je iba jednou z nákladových položiek, s ktorými treba na sviatky počítať. Darčeky tvoria približne polovicu celkových vianočných nákladov,“ zdôrazňuje Peter Gurecka a dodáva, že "okrem darčekov treba myslieť aj na vianočnú výzdobu a hlavne na vianočné pečenie a bohatý sviatočný stôl. Celkovo tak môžeme na Vianoce minúť v priemere 400 eur a ak prirátame aj náklady na cestovanie, suma sa ešte zvýši.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #peniaze #účet #Vianoce #darčeky

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...