Deti si vši môžu priniesť domov nielen zo školy! Tu je návod, ako sa ich zbaviť

Zavšivavenosť alebo pedikulóza je parazitárne ochorenie prenosné z človeka na človeka.

22.10.2019 09:30
voš, vši, česanie, vlasy, dieťa Foto:
Ako sa zbaviť vší?
debata (1)

Dieťa so všami nesmie navštevovať školu alebo škôlku a musí sa liečiť. Pokiaľ ide o liečbu a preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy v rodine, každý člen by mal používať liečebný vlasový prípravok, až kým sa vší a hníd úplne nezbaví.

„Vši a hnidy vyčesávajte z vlhkých vlasov smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom prečesaní vlasy dôkladne prezrite a hrebeň umyte. Nevyhnutné je aj dôkladné vypranie posteľnej bielizne a dezinfekcia hrebeňov, kief na vlasy aj hračiek,“ radí vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR Jana Hamade. „Bielizeň perte pri čo najvyššej teplote, posteľnú bielizeň a uteráky aj vyvarte a vyžehlite. Teplota pri praní čiapok a šálov závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Na dezinfekciu použite bežne dostupné dezinfekčné prípravky,“ doplnila odborníčka. Upozornila, že dezinsekcia prostredia je pri pedikulóze neúčinná, pretože voš hlavová mimo hostiteľa neprežije.

Pedikulóze možno predchádzať striktným dodržiavaním osobnej hygieny, najmä pri používaní posteľnej bielizne a uterákov a pravidelnými kontrolami vlasov detí rodičmi. Nie je vhodné vymieňať si osobné veci ako čiapky, šály a oblečenie v kolektívoch malých detí. Každé dieťa musí používať svoj hrebeň.

Voš hlavová je cudzopasný hmyz, ktorý parazituje vo vlasoch, prípadne aj v obočí, vo fúzoch a v brade. Vši sa prenášajú kontaktom. Najčastejšie sa vyskytuje voš detská, najmä u detí od dvoch do 12 rokov. „Voš vie plávať, teoreticky sa ňou môžete nakaziť aj v bazéne, v ktorom sa v tesnej blízkosti kúpal zavšivavený človek. Kontaktom možno preniesť voš aj napríklad zo slúchadiel, prípadne z tapacírovaných stoličiek a opierok, napríklad v dopravných prostriedkoch, kde sa môže ľahko prichytiť,“ hovorí odborníčka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vši #pedikulóza

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....