Prečo účinky dovolenky trvajú tak krátko? Čakáme priveľa, tvrdia odborníci

Sotva sme nastúpili znovu do práce, účinok dovolenky ustupuje večnému stresu.

27.09.2019 09:30
dlh, hrôza, stres, nešťastie, Foto:
Vrátili ste sa do práce a pohoda z dovolenky okamžite vyprchala.
debata

Blahodarné psychické a fyzické prínosy v pokoji a pohode prežitých dvoch týždňov voľna sa postupne vyčerpávajú a náš mozog znovu prežíva problémy a je plný stresu. Je ťažké sa s tým zmieriť, najmä keď sme mali o dovolenke pocit, že nám vplyv prírody a odpočinku bude dlhodobo prinášať novú energiu, píše francúzsky denník Le Figaro.

Nie sme v tom sami. Podľa prieskumu inštitútu IFOP takmer dve tretiny Francúzov si myslia, že blahodarný účinok dovolenky rýchlo vymizne. Viac ako polovica opýtaných podľa iného prieskumu uviedla, že nie je ani viac, ani menej unavená ako pred dovolenkou. Ale prečo?

Dovolenka nie je zmena života

Podľa profesora Michela Lejoyeuxa sa nám zdá, že sme rýchlo prišli o blahodarný účinok letnej pauzy práve preto, že sme od nej príliš veľa očakávali. „Dnes má byť dovolená terapeutická, ako výživa alebo milostné vzťahy, ale to tak vôbec nie je,“ konštatuje. „Pozeráme sa na dovolenku ako na nejaké lieky či antibiotiká, ktorých účinky porazí únavu a preťaženie a predovšetkým bude trvať večne. Dovolenka znamená radosť a odpočinok, nie však zmenu života,“ dodáva.

Dôvodom podobných nárokov je spoločnosť, ktorá od nás podľa psychiatra žiada čoraz viac. Musíme obstáť lepšie v úlohe rodičov, pestovať spoločenský život a byť profesionálne úspešní. Preto je zásadné obnoviť počas dovolenky sily. Chceme byť novou bytosťou, ktorá myslí a žije inak, ktorú dovolenka radikálne zmenila. Lenže práve v tom tkvie chyba. „Ak máme komplikovaný vzťah k práci, dovolenka to nevylieči,“ hovorí Lejoyeux.

Relax strieda zúrivý rytmus

Podľa psychológa práce Sébastiena Hofa hrajú nezanedbateľnú úlohu pri rýchlom návrate únavy konkrétne pracovné podmienky a organizácia práce. „Intenzifikácia práce je reálnou vecou. Počas našej neprítomnosti sa práca nahromadila a po návrate tak začíname v zúrivom rytme,“ vysvetľuje psychológ.

Ďalším problémom je, že práca v našom každodennom živote zaberá čoraz významnejšie miesto. To sa negatívne odrazí na dovolenke, zvlášť v jej začiatkoch, a keď sa začíname rekreovať, je čas na návrat. Niektorí sa tiež snažia počas dovolenky robiť to, na čo nemali cez rok čas, a tak ani neodpočívajú, uvádza psychológ.

Choďte do prírody, hýbte sa

Sébastien Hof radí sa po návrate z dovolenky dostatočne hýbať a zachovať si chvíle pre seba. „Je nevyhnutné venovať sa rodinným aktivitám, milostným a priateľským vzťahom. Treba len akceptovať, že tento čas nebude tak významný ako na dovolenke,“ zdôrazňuje. Dôležité je nekochať sa prírodou len raz do roka v lete. „Nezabúdajme, že zelená a modrá sú prirodzenými antidepresívami a že nezmiznú, akonáhle nastúpime do zamestnania,“ hovorí Michel Lejoyeux.

V niektorých situáciách a na uľahčenie organizácie našich všedných dní psychológ práce Sébastien Hof radí vziať papier a ceruzku a spísať si, v čom reálne tkvejú naše každodenné úlohy. Ide o to, aké postavenie má naše zamestnanie v našom každodennom živote. Sébastien Hof pripomína: „Pýtajme sa sami seba, v ktorých ďalších oblastiach sa cítime dobre, a vyčlenňme si čas, aby sme si urobili od práce odstup a vrátili sa k tomu, čo je pre nás podstatné.“

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #leto #dovolenka #Pohoda #Telo #stres #relax #duša #psychika #nával

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...