Prečo majú mladiství depresiu z jedla?

Strava u detí nesúvisí len s fyzickým zdravím. Americkí vedci preukázali, že jedlo s vysokým obsahom sodíka zvyšuje depresiu u mladistvých až o 30 %.

26.09.2019 12:00
zena, burger, maso, jedlo, dieta Foto:
Sodík v rýchlom občerstvení spôsobuje vysoký krvný tlak aj problémy s vnútornými orgánmi.
debata

Rýchle občerstvenie vraj kazí náladu

Zatiaľ čo nesprávna strava sa dáva často do vzájomnej súvislosti s ochoreniami ako sú cukrovka, obezita či poruchy kardiovaskulárneho systému, odborníci upozorňujú aj na jej vplyv na duševné zdravie. Výskum, ktorí vykonali na chudobnejších predmestiach amerických miest jednoznačne potvrdil, že chorobné poruchy nálady v podobe depresií vyvoláva nekvalitné jedlo s vysokým obsahom sodíka. Táto minerálna látka je zložkou kuchynskej soli a jej konzumácia je veľmi dôležitá pre vyrovnanie elektrolytov v ľudskom tele. Pri jej nadmernom príjme však vzniká nielen vysoký krvný tlak, problémy s vnútornými orgánmi, ale aj ťažkosti s boľavou dušou. Sodík sa vyskytuje vo veľkej miere v rýchlom občerstvení, polotovaroch a iných spracovaných potravinách, ktorých sa adolescenti nevedia len tak jednoducho vzdať.

Tráviaci trakt a mozog komunikujú

Vedci presviedčajú, že medzi zažívacím traktom (najmä črevami) a mozgom existuje určitá os, na ktorej tieto orgány vzájomne komunikujú. Táto komunikačná sieť je zložená z veľkého množstva neurónov, pričom sa predpokladá, že len v samotnom gastrointestinálnom trakte sa nachádza 200 až 600 miliónov neurónov, to je toľko, koľko ich má miecha. V mozgu je zhruba až 100 miliárd nervových buniek. Ak si teda dospievajúca mládež dopraje málo výživnú stravu, tieto informácie sa dostanú do mozgu v podobe negatívnych signálov, ktoré sa zjednodušene povedané zrkadlia v depresii.

Keď klesá hormón šťastia

Podľa predsedníčky psychologického ústavu v Univerzite v Alabame Sylvie Mrug, PhD. v Spojených štátoch amerických sa iba za posledné desaťročie zvýšila depresia u adolescentov o tretinu oproti predchádzajúcim dekádam. Tento jav sa pripisuje strave s vysokým množstvom sodíka a s nízkym obsahom draslíka. Spomínaná odborníčka zdôrazňuje, že za pocity šťastia zodpovedajú u ľudí takzvané neurotransmitery, teda látky ako sú serotonín, adrenalín či dopamín. Prvý menovaný sa nazýva hormón šťastia, a vďaka nemu môžeme cítiť uspokojenie, pocity plnosti, pohody a radosti. Odhaduje sa, že v zažívacom trakte je až 95 % všetkých serotonínových receptorov. To vysvetľuje aj ďalší fenomén, napríklad prečo obéznych ľudí, ktorí majú väčšie žalúdky, nedokáže uspokojiť malá dávka zdravej stravy. Navyše, pravidelné „pochutnávanie“ si na spracovaných potravinách nabitých soľou, vedie k vyčerpávaniu serotonínu v tele.

Čerstvá strava pohladí dušu

Vedci podporujú svoje tvrdenia výskumom, ktorí vykonali u adolescentov žijúcich v okrajových častiach mesta so zanedbanou výživou, kde nemusí byť k dispozícii čerstvá alebo podomácky pripravená strava. U výskumnej vzorky sa zistilo, že pri vyšších hladinách sodíka a nižších množstvách draslíka mali väčšiu pravdepodobnosť k vzniku depresie. Ďalšia štúdia sa zamerala skôr na opačný, pozitívny fenomén. A to potlačenie depresie pomocou jedla. Vyplýva z nej, že mladí ľudia, ktorí pravidelne jedli čerstvé ovocie a zeleninu zažívali väčšiu pohodu, vrátane pocitov šťastia a spokojnosti so životom. Výskum zašiel ešte ďalej a presviedčal, že u mladých ľudí sa zároveň zvýšila kreativita a potreba zvedavosti. Vedci v závere svojich zistení teda jednoznačne odporúčajú znižovať u mladistvých príjem slaných jedál, rýchleho občerstvenia a vysmážaných pokrmov a zároveň ponúkajú konzumáciu domácej stravy a väčších porcií ovocia a zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #soľ #rýchle občerstvenie #čerstvé jedlo

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...