Vegánska strava môže byť pre deti nebezpečná

Pre vegánsku stravu malej dcéry odsúdili pár (33 a 35 r.) z Austrálie na 300 hodín verejných prác.

06.09.2019 13:00
vegánske jedlo, cukina Foto:
Grilovaná cukina so zemiakmi. Vhodné pre dospelých.
debata

Dievča bolo podľa správ z médií vo veku jeden a pol roka na úrovni trojmesačného bábätka. Rodičia mu striktne odopierali mäso a ostatné potraviny živočíšneho pôvodu. Dievčatko dostávalo len ovocie, ovsené vločky, zemiaky, ryžu, tofu, chlieb, arašidové maslo a ryžové mlieko.

Prípad sa stal známym po tom, čo muselo dievčatko odviezť do nemocnice kvôli brušným kŕčom. V tom čase bolo vyvinuté ako bežné trojmesačné batoľa. V 19 mesiacoch nemalo žiadne zuby a vážilo menej ako päť kilogramov.

V procese sa matka s otcom priznali k vine za zanedbanie a ohrozenie dieťaťa. Sudkyňa Sarah Huggett vo svojom výroku uviedla, že strava dieťaťa bola úplne nevhodná. „Je povinnosťou všetkých rodičov, aby svojim deťom zabezpečili vyváženú stravu a aby obsahovala dostatok živín pre ich správny rast.“ Dieťa je momentálne v starostlivosti príbuzných, biologickí rodičia ho môžu pravidelne navštevovať.

Vegánska strava predstavuje pre detí vysoké riziko, potvrdil to aj výživový vedec Uwe Knopp pre rakúske noviny Standard. Ak sa k nej pristupuje nesprávne, vzniká vysoké zdravotné riziko dieťaťa vo forme porúch rastu a vývoja, povedal. Riziko, že škody ostanú, je relatívne vysoké, prínos takmer nulový. Nemecká štúdia poukázala na fakt, že vegánske deti sú menšie a chudšie ako tie, ktoré jedia aj živočíšne produkty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vegánstvo #riziko #živočíšne produkty #vývoj dieťaťa

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...